Плодовете и зеленчуците може да се развалят по-бързо или да загубят вкуса си, ако не ги съхраняваме правилно. Особено през лятото е важно да знаем кои от тях обичат хлад и кои предпочитат стайна температура.
Краставици. Съхранявайте ги увити поотделно в амбалажна хартия, в хладилник, в торбичка, която не е плътно затворена. Така се запазват свежи до 10 дни.
Банани. Не обичат хладилника, но на топло бързо презряват. Разделете ги един от друг, увийте дръжките с фолио и ги сложите в хладилника – така ще се задържат свежи около седмица.
Домати и дини. Доматите оставете навън, докато узреят. След като узреят, ги съхранявайте в долното чекмедже в торбичка с дупки и малко хартия вътре.
Дини, пъпеши, салати: чувстват се по-добре в торбички с отвори – цели се запазват по-дълго и не губят ценни вещества.
)
Кои плодове и зеленчуци да държите в хладилника и как:
Грозде – стегнато, в торбичка
Патладжан – до 4 дни, в хартия
Круши, зелен боб, грах, тиквички, моркови, зеле – в пакети с дупки
Чушки – в хартия и проветрив плик
Ябълки – отделно от други (отделят етилен)
Гъби – само в хартиена торбичка
Броколи – могат да издържат до месец, ако са добре опаковани в стреч фолио
Червените плодове (ягоди, малини, боровинки, къпини) издържат само 1–2 дни в хладилника. Съхранявайте ги в оригиналните им опаковки.
)
Оставете извън хладилника:
Картофи – съхранявайте в сухо, тъмно и хладно помещение (мазе, килер);
Лук – отново на сухо и тъмно място, но не в близост до картофите;
Цитруси (портокали, лимони, мандарини) – по-добре извън хладилника;
Тропически плодове (манго, ананас, папая) – по-добре на стайна температура.
Никога не мийте плодовете и зеленчуците преди да ги приберете. Измивайте само преди консумация – влагата ускорява развалянето им, пише "Знам да ям".