12 от най-опасните храни, които трябва да избягвате след 45 години
Автор
Антония Михайлова

12 от най-опасните храни, които трябва да избягвате след 45 години

Храната, която ядете на двайсет години, няма да ви е от полза на четиридесет. Всъщност някои видове продукти могат да бъдат сериозно опасни за здравето ви след 45-годишна възраст. Тара Колингвуд – магистър, диетолог, фитнес инструктор и съавтор на книгата Flat Belly Cookbook for Dummies, споделя от кои любими лакомства трябва най-много да се пазим след средата на това десетилетие.

1. Сладки напитки

Първата категория храни, които трябва да избягвате, ако сте над 45 години, са всички видове сладки напитки. Това включва газирани и енергийни напитки, както и подсладено кафе. Според Колингвуд има много причини, поради които трябва да избягвате тези питиета. Те „повишават кръвната захар, стимулират натрупването на коремни мазнини и увеличават риска от диабет тип 2“, предупреждава тя.

С какво да ги замените: За щастие има опции. „Изберете вода, билкови чайове или газирана вода с лимон“, казва тя.

2. Преработени меса

Преработените меса са друг вид храна, която трябва да се избягва от хора над 45 години. Това включва кренвирши, салами, бекон, наденица. „Преработените меса са с високо съдържание на наситени мазнини, натрий и нитрати, които повишават риска от рак и сърдечни заболявания“, заявява Колингвуд.

С какво да ги замените: Заредете чинията си с постни протеини като печено пиле, пуйка или риба.

3. Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати също трябва да се избягват. Според Колингвуд тази категория включва бял хляб и бяла паста, както и много сладкиши и предварително опаковани печени изделия. Експертът обяснява, че рафинираните въглехидрати се усвояват бързо. Това води до скок и спад на кръвната захар, което допринася за наддаване на тегло.

С какво да ги замените: Вместо това се съсредоточете върху консумацията на „пълнозърнести храни като овес, киноа и пълнозърнест хляб“.

4. Пържени храни

Пържените храни са вкусни, но трябва да ги избягвате, включително пържени картофи, пилешки крилца и лучени кръгчета, и да ги изключите от менюто си, когато навършите 45 години. „Те са пълни с транс мазнини и калории“, казва тя. Това „активизира възпаленията и сърдечните заболявания“.

С какво да ги замените: Вместо това, тя твърди, че трябва да печете или варите „за по-здравословен вариант“.

5. Алкохол

Трябва да помислите да оставите бутилката, ако сте над 45 години. Алкохолът, особено прекомерният прием на алкохолни напитки, е забранен. „Консумацията на алкохол забавя метаболизма, нарушава съня, натоварва черния дроб и допринася за натрупването на коремни мазнини. Също така нарушава съня“, казва Колингвуд.

С какво да ги замените: Не е нужно да се отказвате напълно. „Ограничете до умерени нива (максимум 1 напитка на ден за жени, 2 за мъже)“, предлага Колингвуд.

6. Силно преработени закуски

Консумацията на закуски като чипс, крекери и гевреци може да изглежда безобидна. Силно преработените закуски обаче са опасни за вашето здраве, ако сте над 45 години. „Те са с високо съдържание на сол и нездравословни мазнини“, отбелязва тя. Това „води до задържане на вода и високо кръвно налягане“. Съществува и фактът, че „те не са много засищащи“.

С какво да ги замените: Избирайте ядки, семена или домашно приготвени пуканки.

7. Захарни зърнени храни

Захарните зърнени храни, включително тези, които се продават в магазините за здравословни изделия, могат да бъдат опасни, ако сте над 45 години. „Захарните зърнени храни са с високо съдържание на захар и бедни на фибри“, казва Колингвуд. Те могат да допринесат за покачване на тегло и инсулинова резистентност.

С какво да ги замените: Овесени ядки, неподсладена гранола или зърнени храни с високо съдържание на фибри.

8. Транс мазнини

Транс мазнините, включително всичко онова, приготвено с хидрогенирани масла или маргарин, и пакетирани печени изделия са друго нещо, което трябва да се избягва. Транс мазнините „повишават LDL (лошия холестерол), понижават HDL (добрия холестерол)“, казва Колингвуд. Те са свързани и със сърдечни заболявания.

С какво да ги замените: „Проверявайте етикетите и избягвайте тези с надпис „частично хидрогенирани масла“, предлага Колингвуд.

По-вредни и от чипса: 5 изненадващо нездравословни храни
ЗДРАВЕ
Автор Елена Ангелова

По-вредни и от чипса: 5 изненадващо нездравословни храни

Автор Елена Ангелова

9. Пълномаслени млечни продукти

Пълномаслените млечни продукти може да имат по-добър вкус, но Колингвуд предупреждава, че ако сте над 45 години, не бива да се отдавате на тях. „Тези продукти са с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да влошат здравето на сърцето и нивата на холестерола“, предупреждава тя.

С какво да ги замените: Вместо това избирайте нискомаслени варианти „с мярка“, предлага тя.

10. Консервирани супи

Консервираните супи са лесени за приготвяне. Всичко, което трябва да направите, е да загреете съдържанието в тенджера. Колингвуд обаче препоръчва тези супи да се избягват. „Изключително високо съдържание на натрий, което води до подуване на корема, високо кръвно налягане и сърдечен риск“, казва специалистът.

С какво да ги замените: Вместо това Колингвуд препоръчва приготвянето на домашни супи с пресни съставки и билки.

11. Ароматизирани кисели млека с добавена захар

Ароматизираните кисели млека с добавена захар са друго бързо решение, което трябва да се избягва. „Често са пълни с добавени захари и изкуствени аромати, което води до скокове на кръвната захар и потенциално наддаване на тегло“, казва Колингвуд.

С какво да ги замените: „Изберете обикновено българско кисело мляко и добавете пресни плодове или малко мед“, казва тя.

12. Плодови сокове

Плодовите сокове, дори тези с надпис „100%“, не са добър вариант за тези над 45 години. „Високо съдържание на естествени захари, без фибри от цели плодове, може да причини бързи скокове на кръвната захар“, казва Колингвуд.

С какво да ги замените: Яжте цели плодове или разредете сока с вода, за да намалите калориите.