Свикнали сме вече и не го обсъждаме - чипсът е почти най-вредният хранителен продукт. Умереността обаче винаги е много важна в храненето. Но дори тези храни, които сме свикнали да смятаме за полезни и здравословни, всъщност също могат да навредят на здравето ни. Ще се изненадате: към последните спадат много популярни, обвени за здравословни храни, а всъщност са вредни:
Морската риба
Поради нарастващото замърсяване на океаните, морските риби започнаха да натрупват живак и други вредни вещества в организмите си. Тази информация е особено важна за кърмачетата и бременните жени.
Живакът може да доведе до развитие на неврологични заболявания. Големите риби, които живеят по-дълго, имат най-високи нива на живак. Това е така, защото те са имали повече време да го натрупат. Най-голяма опасност крият рибата меч, акулата, кралската скумрия и някои видове риба тон, коментира д-р Анастасия Ефимова, диетолог.
)
Хляб
Много хора се отказват от хляба и хапват сухари като „здравословна“ алтернатива. Но сухарите често са направени от обикновено брашно, което е с ниско съдържание на фибри. Освен това може да съдържат различни добавки. И често имат по-високо съдържание на калории поради добавянето на различни семена, захар и масло. А набиращият все по-голяма популярност ръжен хляб, например, може да причини киселини и метеоризъм.
Изненада! И пчелният мед влиза в този списък
Медът съдържа много полезни вещества, има антибактериално действие и може да има пребиотичен ефект. Въпреки това, за да получите тези въздействия, ще трябва да изядете толкова много мед, че той да надвиши дневния ви прием на захар. 1 чаена лъжичка (8g) мед съдържа 6g захар - глюкоза и фруктоза.
Медът се квалифицира от диетолозите като добавена захар, както и бялата захар, кафявата захар, гроздовата захар, кокосовата захар и различните сиропи.
)
И Кисели млека
Колко от нас наистина ядат истинско кисело мляко? Без захар и други подсладители, без различни добавки... Така едно ягодово кисело мляко, например, може да съдържа до 6 чаени лъжички захар. Ето защо избирайте най-простото кисело мляко, ако искате по-малко калории в млякото. По-добре е да е с намалено съдържание на мазнини.
Сокове
Вече всички знаят, че индустриално произведените сокове всъщност са вредни поради количеството добавена захар. Но според д-р Ефимова и прясно изцедените сокове не са много по-добри. Причината е, че полезните за здравето фибри се съдържат в семената, кората и пулпата на плодовете и зеленчуците. Но те почти не се запазват при приготвянето на пресните напитки.
Автор: Д-р Анастасия Ефимова, диетолог