Сезонът на черешите е в разгара си и освен вкуса и цвета си, този любим плод често крие нежелана изненада – малки бели червеи което може да развали удоволствието.
Въпреки че черешите са отличен източник на витамин C и йод, много хора се отказват от тях, заради възможността да се натъкнат на ларва, докато ги хапват.
Как да разпознаете черешата, в която има червеи?
Червеите, които понякога откриваме в черешите, са ларвите на мухата Rhagoletis cerasi, известна с това, че атакува узрели плодове. За да разберете дали плодът е заразен, обърнете внимание на следните признаци:
- Дупчици в плода – може да са знак, че червеят вече е излязъл отвътре.
- Промяна в цвета и тунелиране в плътта – малките линии или дупки показват, че червеят все още е вътре и активно се храни.
)
Как да спасите плодовете от червеите?
Само изплакването не е достатъчно. Има един сигурен начин за почистване на черешите от червеи. Сложете ги в голяма купа. Залейте ги със студена вода, така че плодовете да са напълно потопени. Добавете една супена лъжица сол или оцет – и двата варианта са ефективни. Оставете черешите да престоят 15-20 минути. Разбъркайте внимателно – мъртвите ларви ще изплуват на повърхността. Изхвърлете ги, а след което изплакнете добре черешите с чиста вода.
Ако искате да купите череши от пазара, винаги избирайте плодове без тъмни петна и с лъскава, твърда външност. Те обикновено са цели и по-пресни.