Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум.
Няма човек, посетил града, или минал покрай него, който да не се е отбил и да не си е купил от сладките изкушения.
Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите.
Малцина са тези, които знаят, че халвата в Ябланица е дошла от Северна Македония, с Иван Богоев - Сладкаря.
Той е роден в Прилеп, Македония. По време на войната се преселил в София, където се е запознал с неговата бъдеща съпруга - Елена от Скравена, Ботевградско. В един момент, около 1930 г., се установяват в Ябланица и започват производството на халва, локум и бонбони, разказва за БТА неговата внучка Геновева Христова.
"Донесли са си казаните, рецептата и традициите от Македония. Така започва първото производство на халва в Ябланица. Дядо ми обучил, освен своите деца, и други на занаята", допълва Христова.
По думите ѝ първоначално халвата се е произвеждала в дома им.
"Имаше две помещения - в едното се вареше, а в другото се месеше. Слагаше се в дървени сандъчета и се опаковаше в т. нар. блажна хартия", спомня си внучката.
)
С дядо ѝ си е отишла и рецептата за истинската халва.
"Днешната халва няма нищо общо с тогавашната. Има си чалъм. Всеки от обучените дослагва нещо от себе си, за да е по-модерно и оригиналът се изменя", казва внучката на майстора.
Спомня си, че в центъра на града е имало две сладкарници, в които хората са се редили на опашки за халва.
Автобусите, минаващи по главния път София - Варна, спирали за почивка и пътниците да си купят от сладките изкушения като подарък за близките.
Днес Ябланица все още е най-сладкият град, тъй като традициите в производството на халва и локум все още се поддържат от местните хора.
Известни са вкусотиите, произведени от семейство Пекер от село Брестница. Мустафа Пекер идва през 1999 г. в България от Турция.
)
Решил да продължи сладката традиция на района и първоначално са започнали само с няколко вида продукти, а сега са около 80 вида.
Само локумите са над 30 разновидности. Произвеждат още слънчогледова и сусамена халва, нуга халва, шербет, локумени вафли, желирани бонбони, резанки с вкус на роза, сусамки, фъстъковки, пише БТА.
Според майстора, тайната за вкусния локум е да бъдат използвани най-качествените и пресни суровини, да се спазва хигиената, а продуктът да стигне възможно най-бързо до крайния потребител.