Пикантни печени моркови с кленов сироп, хрупкав нахут и йогурт сос
Автор
Евелин Попадийна

Пикантни печени моркови с кленов сироп, хрупкав нахут и йогурт сос

Това е комбинация от три прости елемента, които заедно създават дяволски вкусно ястие: печени моркови с кленов сироп и лека пикантност, хрупкав подправен нахут и охлаждащ, кремообразен сос от кисело мляко. Съществена, впечатляваща гарнитура или безмесно основно ястие!

Взимате няколко приятни, но не особено впечатляващи неща. В днешния случай това са пикантни печени моркови с кленов сироп, хрупкав нахут (от консерва) и сос от кисело мляко.

Поотделно – добри.

Заедно – НЕВЕРОЯТНИ!

Това, което прави ястието толкова специално, е контрастът на вкусове и текстури. Сладко и пикантно от морковите. Хрупкаво и солено от нахута. Кремообразно и охлаждащо от лимоновия сос с кисело мляко.

Необходими съставки:

Бейби моркови (но може да използвате и обикновени)
Кленов сироп
Пикантен сос
Нахут - 1 консерва
Кисело мляко (или скир)
Лимон
Сол
Пипер
Олио

Начин на приготвяне:

1. Овкусете морковите с пикантен сос, кленов сироп, сол, пипер и олио.
2. Отцедете нахута, разстелете го в тава.
3. Печете нахута за 10 минути на 180 градуса.
4. Извадете нахута и го смесете с олиото, солта, пипера и подправките
5. Във вече загрятата на 180 градуса фурна разположете решетките на разстояние 20 см една от друга (за циркулация на въздуха).
6. Поставете двете тави ( с нахута и морковите) във фурната (морковите на горната решетка).
7. Печете нахута за 20-25 минути (до готовност), а морковите за 30 минути, като разбъркате по средата на печенето, докато омекнат и се карамелизират по краищата.
8. Смесете киселото мляко със сока от лимон и малко сол, докато получите хомогенна смес.
9. За да сглобите, разстелете соса с кисело мляко върху чиния. Натрупайте морковите, като оберете всяка капка сок от тавата. Поръсете с нахута и сервирайте веднага!

View post on Instagram