Няма как да е лято и да не хапнете тиквички поне веднъж. Ако пък сте от хората, които ги избягват, защото са много мазни, то тази рецепта е за вас. Направете си хрупкави тиквички без капка мазнина.
Необходими продукти:
За тиквичките:
2 тиквички
2/3 ч. л. сол
2 яйца
4 с. л. галета
½ ч. л. чесън на прах
Щипка черен пипер
1 ч. л. сладък червен пипер
½ ч. л. риган
2 с. л. брашно
50 гр. настърган кашкавал
За соса:
4 с. л. скир
1 скилидка чесън
Копър на вкус
)
Начин на приготвяне:
1. Измийте тиквичките и отрежете краищата им. Срежете всяка на 3 части и нарежете на ивици или ги отрежете на шайби.
2. Сложете ги в купа и ги поръсете със сол. Разбъркайте добре и ги оставете за 10 минути.
3. В отделен съд смесете галетата с черния и червения пипер.
4. Добавете ригана и настъргания кашкавал. Разбъркайте добре
5. В отделен съд разбийте яйцата.
6. Вземете тиквичките и отцедете излишната течност.
7. Поставете ги в купа и добавете брашното. Затворете купата и разбъркайте добре, за да полепне брашното.
8. Потопете всяко парче тиквичка в яйчената смес и оваляйте в галетата.
9. Подредете в тава, покрита с хартия за печене.
10. Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути (до златисто.
11. Обелете и нарежете на ситно чесъна.
12. В купа сложете определеното количество скир и овкусете с чесън, сол и копър. Разбъркайте добре.
13. Сервирайте тиквичките със соса.