Истината за хлорофила и колагена: Какво казва науката за любимите добавки на TikTok?
Автор
Антония Михайлова

Истината за хлорофила и колагена: Какво казва науката за любимите добавки на TikTok?

Влезте, в който и да е магазин за здравословни храни, прегледайте TikTok или разгледайте рафтовете на любимия си козметичен търговец и ще бъдете посрещнати от познато обещание: хапче, прах или отвара може да е тайната към сияйна кожа, повишена енергия или дори вътрешна детоксикация.

Сред най-шумно рекламираните са хлорофилът – зеленият пигмент в растенията, който сега се намира в модерни води и тинктури, както и колагенът – протеинът, възхваляван като свещения граал за младежка кожа и здрави стави.

Но каква част от този шум е подкрепена от науката? И каква част е просто умел маркетинг, облечен в зелен сок и лъскава опаковка? Да разгледаме по-отблизо какво всъщност правят те, какво сочат доказателствата и дали парите (и надеждите) ви не биха били по-добре похарчени другаде. Ето какво казва по темата Дан Баумгардт, старши преподавател в Катедрата по физиология, фармакология и невронаука към Бристолския университет, в статия, публикувана в The Conversation.

Хлорофил

Тъмнозелените листни зеленчуци като кейл и каволо неро са добре известни с това, че повишават нивата на основни хранителни вещества като желязо, фолат и бета-каротин. Те са богати и на хлорофил – пигментът, който играе ключова роля във фотосинтезата, процесът, чрез който растенията използват слънчевата светлина за производството на глюкоза и кислород.

Някои уелнес инфлуенсъри, включително Гуинет Полтроу и Кортни Кардашиян-Баркър, популяризираха хлорофилната вода като част от ежедневните си здравословни ритуали. И двете я промотират чрез съответните си уелнес марки, изтъквайки редица предполагаеми ползи – от намаляване на телесната миризма до подпомагане на детоксикацията. Едно от по-упоритите твърдения е, че хлорофилът – във вода или под формата на добавка, може да „насища с кислород“ кръвта.

Но както посочва Бен Голдейкър – лекар, академик и виден критик на псевдонауката, това твърдение не е вярно. Човешкото тяло, за разлика от листото на растение, не е залято от слънчева светлина. А без светлина хлорофилът просто не може да извършва фотосинтеза в червата или кръвния поток. Той не може да генерира кислород вътрешно, без значение колко зелено е вашето смути.

И така, какво всъщност прави хлорофилът? Освен че оцветява растенията в ярък нюанс на зеленото, основната му функция е да улавя слънчевата светлина и да превръща водата и въглеродния диоксид в глюкоза и кислород. Спомнете си за часовете по биология и познатото уравнение на фотосинтезата, надраскано на бялата дъска. Чрез този процес растенията генерират храна за себе си и за животните, като същевременно освобождават кислород в атмосферата.“

Но тъй като ние вдишваме кислород и ядем въглехидрати, сме успели да процъфтяваме и без хлорофил. А за да работи той при хората по начина, по който работи при растенията, със сигурност ще трябва да присъства в кожата ни, което на практика би ни превърнало в Злата вещица от Запада.

А какво да кажем за по-широките здравни твърдения? Опаковките на добавките с хлорофилин – полусинтетична, водоразтворима форма на хлорофил, за която се смята, че е по-активна, често обещават детоксикация, сияйна кожа, подобрено заздравяване на рани и дори по-добра телесна миризма. Предполагаемите механизми са, че хлорофилът може да инхибира растежа на бактерии или да неутрализира съединения с неприятна миризма в червата. Предлаган е и като „чистач“ на свободни радикали, премахвайки нестабилните молекули, генерирани от токсини или метаболизъм, които могат да увредят тъканите.

Доказателствата са смесени. Няколко (много по-стари) проучвания предполагат, че хлорофилинът може да намали миризмата на изпражненията и газовете, въпреки че може и да ги оцвети в зелено. Доказателствата са по-слаби, когато става въпрос за лош дъх или телесна миризма.

Изследванията, подкрепящи ролята му на антиоксидант, са ограничени, а шумът около отслабването е до голяма степен анекдотичен. Реално погледнато, всяка полза в тази насока вероятно идва от диета, богата на зеленчуци – с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, а не от самия хлорофил.

Нещата стават по-обещаващи при грижата за рани. Превръзки на основата на хлорофил са изследвани за способността им да ускоряват заздравяването и да намаляват миризмите от инфектирани рани.

Колаген

Хлорофилът не е единственото така наречено „чудодейно“ вещество, което се продава на уелнес аудиторията. Вземете например колагена – може би дори по-популярен от всеки зелен прах или суперхрана на хапчета.

Колагенът е протеин и естествен компонент на съединителната тъкан, намираща се в цялото тяло. Той придава здравина и структура на кожата, костите, сухожилията, кръвоносните съдове, дори на сърцето и белите дробове. Без достатъчно колаген или при състояния, при които производството на колаген е нарушено, като синдром на Елерс-Данлос, тъканите могат да станат крехки, податливи на увреждане или да заздравяват бавно.

Още една причина да се уверим, че телата ни могат да го произвеждат. Колагенът се състои от аминокиселини – градивните елементи на протеина, така че консумацията на достатъчно протеин е от съществено значение. Витамин C също играе жизненоважна роля, помагайки на тялото да синтезира колаген от тези аминокиселини.

Но наистина ли трябва да го приемаме като добавка? Какво казват доказателствата?

Някои проучвания предполагат, че пероралните колагенови добавки могат да помогнат за подобряване на външния вид на кожата, да поддържат здравето на ставите, да увеличат костната плътност и да подсилят мускулната маса. Въпреки това няма убедителни доказателства, че те насърчават загубата на тегло или лекуват сърдечно-съдови или автоимунни заболявания независимо от гръмките обещания на някои марки.

Продуктите с колаген за локално приложение са още по-разпространени, но научната им основа е по-слаба. Молекулите на колагена обикновено са твърде големи, за да бъдат абсорбирани през кожата, което означава, че е малко вероятно да имат значително въздействие върху бръчките. В най-добрия случай те могат да хидратират повърхността и да предложат временен ефект на уплътняване.

Накратко, изследванията са непълни – окуражаващи в някои области, но неубедителни в други. А когато става въпрос за подпомагане на естественото производство на колаген в тялото, може да има по-ефективни (и по-евтини) варианти.

Естествен колаген: как да си го набавим
ЗДРАВЕ
Автор Евелин Попадийна

Естествен колаген: как да си го набавим

Автор Евелин Попадийна

Естествени източници на колаген

Храни като пилешко, риба, яйца и костен бульон осигуряват добър прием на протеини. Същото важи и за подпомагащите колагена микроелементи, включително витамин C, мед и цинк.

Така че, освен ако не сте Отровната Айви от „Батман“ (която, честно казано, изглежда фантастично), вероятно не е нужно да се зареждате с хлорофил. И освен ако диетата ви не е непълноценна, не е нужно да харчите пари и за колаген на прах или кремове.