Не лечение, а голям риск: защо безглутеновата диета и отказът от лактоза не са подходящи за всеки
Автор
Теодор Муховски

Не лечение, а голям риск: защо безглутеновата диета и отказът от лактоза не са подходящи за всеки

През последните години диетите, които предполагат отказ от млечни продукти и глутен, стават все по-популярни. В социалните мрежи те често се препоръчват като хранителен режим за тези, които искат да водят по-здравословен начин на живот, както и да се отърват от редица заболявания и дискомфортни симптоми.

Млякото е „обвинявано“ за появата на акне и наддаването на тегло, а освен това и то, и глутенът се смятат за причина за храносмилателни проблеми. За ликвидирането на такива проблеми или за превенция на тяхната поява мнозина просто решават да се откажат от тези продукти, без да се задълбочават в причините за неразположението.

Непоносимост към лактоза — истина или мит?

Състояния, при които консумацията на мляко и млечни продукти може да донесе не полза, а вреда, наистина съществуват. Това са алергия към кравешкия протеин и лактазна недостатъчност — липса или пълно отсъствие в организма на ензима, който разгражда млечната захар лактоза.

При наличие на лактазна недостатъчност се развива непоносимост към лактоза, поради което млякото и млечните продукти сериозно влошават качеството на живот. В такъв случай тяхната консумация трябва да се намали или напълно да се премахне.

Непоносимост към глутен — истина или мит?

Глутенът също може да се понася зле.

Какво всъщност е глутен?

Глутен се нарича лепкавият протеин, който присъства в много зърнени култури. Негови следи има не само в печивата и макаронените изделия, но и в много други продукти, като например колбаси, сосове и консерви.

„Далеч не всеки трябва да се отказва от продукти с глутен, а само хората, които страдат от цьолиакия — непоносимост към глутен. Според статистиката тя се среща при не повече от 2% от населението на планетата. Глутенът може да влоши състоянието и при други състояния — нецьолиакична чувствителност към глутен и алергия към пшеница“, добавя Олга Викторовна Малиновская, ръководител на медицинския отдел на веригата лаборатории.

Какви изследвания трябва да се направят, за да се разбере дали имате непоносимост към глутен и лактоза?

При съмнение за една или друга диагноза е важно да се обърнете към лекар и да направите необходимите изследвания, например за антитела към деамидирани глиадинови пептиди, антитела към тъканна трансглутаминаза и към ендомизиум, които са показателни при диагностицирането на цьолиакия. Непоносимостта към лактоза може да бъде установена с генетични тестове за откриване на полиморфизми в гена MCM6.

Коригирането на диетата при такива състояния може значително да подобри самочувствието, но специално отношение към храненето се изисква само ако диагнозата е потвърдена. Здравите хора не трябва да се отказват от тези продукти. Млякото и млечните продукти са важен източник на калций и протеини, а без продукти с глутен организмът няма да получава достатъчно витамини от група В.

Всяка сериозна корекция на диетата трябва да се извършва по медицински показания и под лекарски контрол — изключването на цели групи продукти от менюто може да доведе до сериозен дефицит на витамини и минерали, за чието отстраняване ще са необходими много време и усилия.

Здравословни и вкусни палачинки без глутен
РЕЦЕПТИ
Автор Веселина Петрова

Здравословни и вкусни палачинки без глутен

Автор Веселина Петрова