Автор
Веселина Петрова

Здравословни и вкусни палачинки без глутен

В съвременния свят, когато все повече хора избират да водят здравословен начин на живот, интересът към алтернативни рецепти за познати ястия расте. Сред тях са безглутеновите палачинки, които са чудесен заместител на традиционните варианти. Известната руска блогърка Полина Юшкова споделя една от своите любими рецепти.

Глутенът е протеин, открит в някои зърнени растения. Има хора, на които консумирането на продукти без глутен им помага да се отърват от храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове и дискомфорт.

Храните без глутен обикновено се усвояват по-лесно, което може да помогне за подобряване на здравето на червата. В тази връзка изборът се превръща във важна стъпка към здравословното хранене.

Безглутенови царевични палачинки с билки

Благодарение на царевичното брашно палачинките придобиват наситен жълт оттенък и специален вкус. Пресните билки придават допълнителен вкус и сочност.

Време за приготвяне: 30 мин.Необходими продукти:

150 г царевично брашно
400 мл мляко
2 бр. яйца
1 суп. л. бяла захар
0,5 ч.л. бакпулвер
30 г пресен копър
30 г пресен магданоз
30 г пресен лук
3 с.л. растително масло

Начин на приготвяне:

Смесете продуктите за тестото: млякото, царевичното брашно, яйцата, захарта и добавете щипка сол. Разбъркайте всичко с миксера, за да не се получат бучки.
Нарежете на ситно копъра, магданоза и лука.
Добавете нарязаните билки към тестото заедно с бакпулвера и разбъркайте внимателно.
С помощта на черпак изсипете малко от тестото в предварително загрят тиган като внимавате да разпределите сместа равномерно.
Печете палачинката за 3-5 минути, след което внимателно я обърнете.
Сервирайте топли, гарнирайте по желание.