Дарове на Афродита  - тайните на Мадам дьо Помпадур
Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Дарове на Афродита - тайните на Мадам дьо Помпадур

Нашите предци несъмнено са разбирали нещо от чувствените удоволствия. Особено след като боговете все още са живели сред хората по това време и са им дарявали щедро своите тайни. Според древна легенда, богинята на любовта Афродита е оставила на жените не само цяла колекция от специални рецепти за поддържане на ненаситния пламък на желанието у мъжете, но и мъдър съвет: „Нека избраникът ви вкуси от деликатесите на любовта, защото не девойката, която може да утоли страстта, е достойна да стане богиня, а само тази, която може да я събуди.“

Една от най-добрите ученички на древногръцката богиня, разбира се, е маркиза дьо Помпадур, по рождение Жана Антоанета Поасон, могъщата любовница на френския крал Луи XV, която е била толкова известна със своята мъжественост, колкото и известния съблазнител Казанова. Мадам дьд Пампадур, известна не само със своята красота и ум, но и с отличния си вкус, играе важна роля в живота на Луи XV.

Тя е била изключително внимателна и щедра в грижите си за кухнята, организирайки великолепни кулинарни събития, които да впечатлят не само краля, но и всички гости на двора. Имала е свои готвачи и е организирала специални събития и вечери, на които е можела да поднася изискани ястия, приготвени според изискванията на времето. Грижата й за кухнята е била не само форма на изкуство, но и начин да изрази любовта си към краля. Афродизиаците в нейната кухня са включвали различни деликатеси и съставки, известни с техните любовни свойства – шоколад, морски дарове, ядки и различни подправки.

Мадам дьо Пампадур е знаела как да съчетава тези вкусове, за да създаде не само ястия, а и изкушения, които да задоволят сетивата на Луи XV. Някои по-стари източници сочат, че е добавяла и малко магия в своите рецепти, за да внесе допълнителна страст в отношенията им. Нейният подход към кухнята е вдъхновявал поколения след нея, доказвайки, че добрата храна може да бъде мощен инструмент за печелене сърцата на хората.

Мадам дьо Помпадур е държала целия двор в страх и е имала множество слуги, които не са се колебали лично да приготвят всеки ден специална супа от целина за могъщия ѝ любим, която превъзходно стимулира половите жлези. Така кралският любовник, въпреки обширния си таен харем в двора, винаги се е връщал при маркизата. В края на краищата, само с нея той е можел напълно да реализира пълния потенциал на своята мъжественост. И както знаем, мъжът смята такава жена за най-сексуалната.

Еротичният допинг е особено необходим за съвременните хора. Лекарите все по-често започват да се тревожат от факта, че човечеството е обхванато от сексуална апатия: напълно здрави, успешни мъже и жени на практика са загубили интерес един към друг, напълно погълнати от делата и стреса на бизнеса. Затова разумната употреба на афродизиаци – вещества, които стимулират сексуалната активност – се е превърнала в абсолютна необходимост. А най-простото, безопасното и най-полезното използване на естествени „стимуланти“ е, несъмнено, правилното хранене.

Храните, предназначени да повдигнат духа на партньора ви, се препоръчва да се готвят на слаб огън, в собствен сок, и да се оставят да се запарят за известно време. Най-добре е да се избягват силни месни храни и бульони – те изискват твърде много енергия за смилане.

Мадам дьо Пампадур, известната „фрейлина“ и любима на крал Луи XV, била не само влиятелна фигура в живота на двора, но и прекрасен кулинар. Една от популярните рецепти от нейната епоха е "Крем Брюле". Ето как можете да го приготвите:


Съставки:

- 500 мл сметана
- 5 жълтъка
- 100 г захар (плюс допълнително за карамелизиране)
- 1 чаена лъжичка ванилия или ванилов екстракт

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 150°C.
2. В средна тенджера, загрейте сметаната на слаб огън, добавяйки ванилията. Не допускайте да заври – просто трябва да е достатъчно гореща.
3. В отделна купа разбийте жълтъците и захарта, докато сместа стане светла и пухкава.
4. Постепенно добавяйте горещата сметана в жълтъчната смес, като разбърквате постоянно.
5. Прелейте сместа в малки огнеустойчиви купички.
6. Поставете купичките в дълбока тава и добавете вода, за да получите водна баня (водата трябва да покрива около половината от височината на купичките).
7. Печете за около 30-40 минути, или докато кремът се стегне, но все още леко се тресе в средата.
8. Извадете от фурната и оставете да се охлади. След това оставете в хладилник за поне 2 часа.
9. В момента на сервиране, поръсете малко захар върху повърхността и карамелизирайте с горелка или под грила на фурната, докато захарта стане златисто-карамелизирана.


Насладете се на този вкусен десерт, който със сигурност ще ви пренесе в епохата на Мадам дьо Пампадур!