Панетонето е истинска празнична класика – италиански символ на Коледа, който носи усещане за домашна топлина. Включих тази рецепта в празничното меню на 24 FEST Days за онези, които обичат да се предизвикват в кухнята и да създават нещо наистина специално. Да, изисква време и внимание, но резултатът е въздушен, ароматен козунак с меки парченца стафиди, захаросани портокалови корички и богат вкус, който напомня за вкуса на Италия. Подарете го на близки, сервирайте го с кафе или просто се насладете на процеса – защото панетонето не е просто печиво, то е преживяване.
Необходими продукти:
за стартера:
100 г брашно „София Мел Пица тип 00“
100 мл топло мляко
10 г суха мая
1 с.л. захар
основно тесто:
400 г брашно „София Мел Пица тип 00“
100 г захар
4 яйца на стайна температура
150 г меко масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. ванилова паста
Кората на 1 портокал и 1 лимон
добавки:
120 г стафиди (накиснете ги в ром и вода за 1 час, след което ги отцедете)
80 г захаросани портокалови корички
60 мл ром или бренди
200 г ядки или шоколад – по желание
)
Начин на приготвяне:
Смесете топлото мляко, маята и захарта. Добавете брашното „София Мел Пица тип 00“ и разбъркайте до гъста смес. Оставете да втаса 30-40 минути, докато утрои обема си.
В голяма купа смесете втасалия стартер, яйцата, захарта и ваниловата паста. Прибавете брашното „София Мел Пица тип 00“ и солта и омесете до еластично тесто. Постепенно добавяйте мекото масло, като изчаквате да се поеме напълно, преди да добавите още. Месете, докато тестото стане гладко, лъскаво и разтегливо, подобно на козуначено.
Оформете тестото на топка и го оставете да втаса 2-3 часа, докато удвои обема си.
Добавете стафидите, портокаловите корички, шоколада и ядките (ако използвате) и размесете внимателно, за да се разпределят равномерно.
Прехвърлете тестото във форма за панетоне и оставете да втаса още 1-2 часа, докато отново удвои обема си.
Загрейте фурната на 170°C. Направете кръстовиден разрез отгоре, сложете малко масло и печете 50-60 минути. Ако започне да покафенява прекалено бързо, покрийте с алуминиево фолио.
Охладете панетонето обърнато надолу - пробийте го с две шишчета в долната част и го оставете да виси, за да запази формата си.
Ако нямате къде да го окачите, изключете фурната, открехнете вратата и го оставете да изстине вътре, покрито с алуминиево фолио.
,fit(980:735))
)
,fit(680:510))
,fit(680:510))
,fit(680:510))
,fit(680:510))