Панетонето е истинска празнична класика – италиански символ на Коледа, който носи усещане за домашна топлина. Включих тази рецепта в празничното меню на 24 FEST Days за онези, които обичат да се предизвикват в кухнята и да създават нещо наистина специално. Да, изисква време и внимание, но резултатът е въздушен, ароматен козунак с меки парченца стафиди, захаросани портокалови корички и богат вкус, който напомня за вкуса на Италия. Подарете го на близки, сервирайте го с кафе или просто се насладете на процеса – защото панетонето не е просто печиво, то е преживяване.


Необходими продукти:

за стартера:
100 г брашно „София Мел Пица тип 00“
100 мл топло мляко
10 г суха мая
1 с.л. захар

основно тесто:
400 г брашно „София Мел Пица тип 00“
100 г захар
4 яйца на стайна температура
150 г меко масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. ванилова паста
Кората на 1 портокал и 1 лимон

добавки:
120 г стафиди (накиснете ги в ром и вода за 1 час, след което ги отцедете)
80 г захаросани портокалови корички
60 мл ром или бренди
200 г ядки или шоколад – по желание

Начин на приготвяне:

Смесете топлото мляко, маята и захарта. Добавете брашното „София Мел Пица тип 00“ и разбъркайте до гъста смес. Оставете да втаса 30-40 минути, докато утрои обема си.

В голяма купа смесете втасалия стартер, яйцата, захарта и ваниловата паста. Прибавете брашното „София Мел Пица тип 00“ и солта и омесете до еластично тесто. Постепенно добавяйте мекото масло, като изчаквате да се поеме напълно, преди да добавите още. Месете, докато тестото стане гладко, лъскаво и разтегливо, подобно на козуначено.

Оформете тестото на топка и го оставете да втаса 2-3 часа, докато удвои обема си.

Добавете стафидите, портокаловите корички, шоколада и ядките (ако използвате) и размесете внимателно, за да се разпределят равномерно.

Прехвърлете тестото във форма за панетоне и оставете да втаса още 1-2 часа, докато отново удвои обема си.

Загрейте фурната на 170°C. Направете кръстовиден разрез отгоре, сложете малко масло и печете 50-60 минути. Ако започне да покафенява прекалено бързо, покрийте с алуминиево фолио.

Охладете панетонето обърнато надолу - пробийте го с две шишчета в долната част и го оставете да виси, за да запази формата си.

Ако нямате къде да го окачите, изключете фурната, открехнете вратата и го оставете да изстине вътре, покрито с алуминиево фолио.