Щолен с марципан и сушени плодове
Автор
Шеф Никола Симеонов

Щолен с марципан и сушени плодове

Щоленът е емблематична част от германската коледна традиция и носи усещане за дълбока, истинска празничност. Това е сладкиш, богат на вкусове и аромати, вплел в себе си векове история и символика. Тази рецепта е част от празничното меню на 24 FEST Days и е създадена за онези, които обичат да експериментират с класики от други кулинарни култури. Сушените плодове, накиснати в ром, марципанът, подправките и обилната пудра захар го превръщат в нещо повече от десерт – той е символ на зимата, на топлината и на споделените моменти. Изисква време и внимание, но резултатът е толкова вкусен и впечатляващ, че си заслужава всяко усилие.


Необходими продукти:

За тестото:
3 и 1/3 ч.ч. брашно „София Мел Класик“
3/4 ч.ч. прясно мляко
125 г меко масло
1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. суха мая
2 яйца
кората от 1 портокал
1/2 ч.л. кардамон
1/2 ч.л. карамфил
1 ч.л. канела
ванилия

За плънката:
150 г микс сушени плодове, захаросани корички и джинджифил
100 г бадеми
100 г филирани бадеми
200 г марципан
80 г ром

За след изпичането:
75 г масло
60 мл ром
пудра захар

Начин на приготвяне:

Накиснете сушените плодове в рома, за да омекнат и да поемат неговия аромат. Активирайте маята в топлото прясно мляко с малко брашно „София Мел Класик“. Омесете тесто от всички съставки и го оставете да втаса, докато утрои обема си.

Добавете плънката, разделете тестото на две, разточете го и поставете марципана. Завийте го и оставете да втаса отново. Печете на 170°C за около 40 минути.

След изпичането намажете с разтопено масло и, по желание, с ром. Накрая поръсете обилно с пудра захар.

Щоленът е рецепта, която носи история, аромат и емоция в едно. Всяка хапка разкрива нови слоеве – сладостта на марципана, богатството на сушените плодове, топлината на подправките. Опаковайте го красиво за подарък, сервирайте го с топъл чай или просто се насладете на усещането, че сте приготвили късче коледна магия у дома.