Автор
Евелин Попадийна

Направете си сами: Торта Павлова

Рецептата за торта Павлова се появява през ХХ век. Сладкишът е наречен по този начин в чест на известната руска балерина Анна Павлова. Има две версии за това кой е измислил рецептата за тази лека и въздушна торта.

Според първата версия, към която се придържа биографът на балерината Кийт Мани, десертът се е появил в Нова Зеландия. Именно там, по време на турнето на Павлова през 1926 г., готвач в хотел в Уелингтън създава рецептата в нейна чест. Твърди се, че се е вдъхновил от тоалета на Анна и решил да направи подобна ефирна торта на основата на меренге с плодове.

Втората версия гласи, че инициатор на рецептата за десерта е Австралия. Ако се вярва на тази теория, тортата се появява през 1935 г. Авторът на рецептата е готвач в хотел на име Берт Саше. Според него десертът се оказал ефирен като балерината Павлова. Така сладкишът получил името си.

И докато спорят за това на кого принадлежи рецептата, ние ще ви я кажем. Не се притеснявайте – не е толкова сложна и сме сигурни, че ще се справите! Ястието представлява лек меренг с хрупкава коричка и мека вътрешност. Обикновено се сервира с бита сметана и плодове. Времето за готвене е около два часа и ще получите 6-8 парчета.

Домашeн сладкиш "Наполеон"
РЕЦЕПТИ
Автор Веселина Петрова

Домашeн сладкиш "Наполеон"

Автор Веселина Петрова

Съставки за меренге:

Яйчен белтък - 4 бр.
Бяла захар - 250 г
Царевично нишесте - 1 с.л.
Оцет 9% - 1 ч.л.
Екстракт от ванилия - 1 ч.л.


За украсата:
Сметана с всякаква масленост - 300 мл
Бяла захар - 2 с.л.
Пресни плодове

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 120 градуса. Поставете хартия за печене върху тава за печене и очертайте върху нея кръг с диаметър около 20 см. Това ще ви помогне да създадете формата на тортата.

2. В дълбока купа започнете да разбивате белтъците на ниска скорост. Постепенно увеличете скоростта, докато белтъците станат светли и пухкави.

3. След това постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате. Когато цялата захар се разтвори, увеличете скоростта на висока и разбивайте, докато белтъците станат лъскави и твърди. Това ще отнеме около 7-10 минути.

4. Внимателно изсипете царевичното нишесте, оцета и екстракта от ванилия. Използвайте шпатула, за да запазите лекотата на сместа, бъркайте внимателно и бавно.

5. Прехвърлете сместа върху хартията за печене, като започнете от центъра на кръга и постепенно оформяте кръга. Оформете ръб така, че десертът да запази добре формата си.

6. Сложете тавата в предварително загрятата фурна и печете в продължение на 1 час. Когато меренгът стане твърд, изключете фурната и оставете десерта вътре, като го оставите да се охлади за поне 1 час. Това ще го предпази от напукване и ще направи текстурата му по-деликатна.

7. След като меренгът се охлади напълно, разбийте сметаната с добавената захар, докато се получат твърди върхове. Внимавайте да не прекалите с разбиването на сметаната.

8. Внимателно прехвърлете меренга в чиния за сервиране. С помощта на шпатула или лъжица разпределете равномерно разбитата сметана по повърхността.

9. Точно преди сервиране нарежете и подредете пресните плодове отгоре. Това могат да бъдат ягоди, киви, манго или друг плод по ваш вкус.