Автор
Антония Дамянова

Свалете излишните килограми с лептин - хормонът на отслабването: Тези храни буквално ще ви стопят

Лептинът е хормонът, който играе важна роля в регулацията на теглото и апетита. Той е известен като "хормона на ситостта" или "хормона на отслабването". Произвежда се от мастните клетки в тялото и изпраща сигнали до мозъка, указвайки колко сит е организмът и колко енергия е налична.

Високи нива на лептин = добър метаболизъм

Една от основните функции на лептина е да намали апетита и да увеличи метаболизма. Когато нивата на лептин са високи, мозъкът получава сигнал, че организмът е наситен и че е консумирана достатъчно храна. От своя страна мозъкът сигнализира на организма, че вече е сит и няма нужда от повече храна. Това онезабавно активира процесите на метаболизма, което помага за отслабването и поддържането на нормално тегло.



Защо обаче много хора имат проблеми с регулацията на лептина в организма? Например, при приема на определени храни нивата на лептин се повишават, но мозъкът става по-малко чувствителен към неговите сигнали. Това състояние се нарича лептинова резистентност и води до продължаване на чувството за апетита и оттам - до натрупването на мазнини в организма.

Тази нечувствителност се развива по същия начин, по който и резистентността на инсулин - чрез системна консумация на висококалорични храни, съдържащи големи количества захар, но бедни на протеини и фибри.

За щастие, има някои храни, които могат да помогнат за подобряване и изостряне на чувствителността на мозъка към лептин и съответно регулиране на апетита. Ето някои от тях:

Риба

Богата на омега-3 мастни киселини, рибата (като пъстърва, шаран, сом, риба тон, костур, скумрия, сардини, сьомга например), помага за увеличаване чувствителността на мозъка към ситост и подобряване на рецепторите към лептина.

Зеленчуци с високо съдържание на фибри

Зеленчуци като спанак, броколи и брюкселско зеле са богати на фибри, които удовлетворяват чувството за апети и помагат за по-добрато усвояване на лептин.

Яйца

Яйцата са отличен източник на протеини, които са важни за усещането за ситеност и регулацията на апетита. Те също така съдържат витамин D, който може да подобри чувствителността към лептина.

Орехи и семена

Суровите ядки като орехи, лешниците, бадеми, кашу, както и семена като чията и ленено семе например са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри, които могат да помогнат за подобряване на чувствителността към лептина.

Цитрусови плодове

Грейпфрутът и портокалите са източник на витамин C и фибри, които благоприятстват усещането за ситост и участват активно в регулирането на нивата на лептин в организма.

Варени картофи

Напоследък картофите се сдобиха с лоша репутация сред хората, стараещи се да контролират приема си на въглехидрати. Това обаче е оляма грешка - сварените картофи са сред най-засищащите храни, а студената картофена салата влияе на химическия им състав и ги прави по-трудно разградими, което пък от своя страна влияе още повече на чувството ви за ситост.

Ябълките

Ябълките са чудесен източник на фибри, които помагат да се чувстваме сити. Те са богати на антиоксиданти, което ги прави полезни за сърцето и организма като цяло.

Гореизброените храни не само помогнат за подобряване на чувствителността на мозъка към лептин, но предлагат и други ползи за здравето, като намаляване на възпалителните процеси в организма, подобряване на сърдечно-съдовата функция и поддържане на здравословното тегло.

На финал не забравяйте! За да подобрите чувствителността на организма към лептин и да помогнете на процеса на отслабване, включете в своята диета храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба с по-високо съдържание на мазнини), фибри (ябълки, банани, бобови култури, овес, круши, сини сливи авокадо, броколи, артишок, спанак, грах, семена, сурови ядки), протеини (месо, белтъци, риба, бобови култури) и витамини. Придържайте се към здравословен начин на хранене и живот, за да подкрепите регулацията на лептин в организма си.

Четете още: Метаболитният синдром при жените: Защо пълнеем неконтролируемо?