Нощния крем е едно от задължителните козметични средства, които всяка жена е длъжна да ползва, особено при наличието на проблеми с кожата, било то акне, бръчки или изсушаване и лющене.

Нощта е времето за отдих и възстановяване на нашия организъм. Много често някои жени пренебрегват съня в полза на работата, което е непростима и недопустима грешка.

Една от основните потребности на мозъка, кожата и нервната система е спокоен осемчасов сън.

През нощта тялото отдъхва от работата и активно възстановява силите си за следващия натоварен ден. Затова ние трябва да полагаме грижи за себе си и през нощта, когато организма не е подложен на ненужен стрес и безпокойство, а кожата е най-податлива на действието на активните вещества в козметиката.



В тази ситуация нощния крем е най-добрия ни помощник, който се справя дори с най-изразените проблеми на кожата, благодарение на това, че работи именно нощем.

Ако имате проблемна кожа, възпаления или акне ви съветваме да изберете леко нощно средство под формата на гел или емулсия. Тези козметични средства съдържат цинк, витамин А, С и Е, които придават на кожата сияещ вид и предотвратяват възпаления.

За мазна кожа изберете крем-гел, но ако кожата ви се нуждае от допълнително овлажняване изберете емулсия с нискомаслено съдържание. Ако пък имате нужда от изглаждане на бръчки и премахване на признаците на стареене, вземете подхранващ нощен крем с по-тежка и плътна структура.

Лифтингов ефект имат кремовете на базата на хиалуронова киселина, която стимулира образуването на колаген и еластин и изглажда бръчките по лицето. За обновяване и възстановяване на еластичността на кожата помага крем с ретинол.



За да възстановите и защитите кожата си, използвайте нощен крем с витамин В5, който поддържа еластичността на кожата и витамин Е (витамин на красотата), който придава здравословен тен на лицето, предпазва от свободните радикали, предотвратява преждевременно стареене и загуба на еластичност.

Много важен момент при използването на нощен крем е времето за неговото нанасяне. Крема се нарича нощен, защото неговите активни съставки действат през нощта, по време на съня. Но това не означава, че той трябва да се нанася в полузаспало състояние.

Неправилното използване на нощния крем вместо положителни ефекти може да доведе до оток и запушени пори. Ефективността на нощния крем е пряко свързана с биологичните ритми, настъпващи в организма, а следователно и в кожата. Кожата започва активен процес на обновление около 18.00, а пикът на действие и усвояване на минерални вещества настъпва през нощта.

Вечерта се счита за най-благоприятното време да се грижим за кожата. Започнете със сваляне на грима, експресна маска, пилинг и най-много един час преди лягане нанесете нощния крем.

Нощните кремове са тежки, затова преди крема да попие напълно в кожата, внимателно премахнете остатъка с мека салфетка. В противен случай може да получите раздразнение, разширени пори и подуване. Преди да започнете да използвате нощен крем се консултирайте с козметик, който познава вашата кожа от професионална гледна точка. Вашата кожа може да не се нуждае от нощни грижи, особено, ако сте под 30 години.

Когато използвате нощем крем не трябва да спите с лице потънало във възглавницата, за да избегнете нарушаване на кръвообръщението и дишането на кожата. Старайте се да спите по гръб или на една страна.