шеф Никола Симеонов
Шакшука
Случва ли ви се да сте гладни, ама супер гладни, но да не ви се яде нищо? На мен често. Оказва се, че в повечето случаи е, когато съм прекалил с тежките храни. Предполагам стомаха ми си мисли „човек, ако пак ще тъпчеш ония мазни меса, по-добре не яж!“.
Обикновенно го контрирам с кисело мляко, плодове, или яйца. Сега ще наблегнам на варианта с яйцата. С лек доматен сос, запечено сирене, което е станало кремообразно, и препечена филия за рохкия жълтък. Че кой не обича да си топи с хлебчето. Пролет е вече, и все по-често ще ни се хапва нещо леко. Та, първо запържваме чесъна, лука и чушките. Аз обичам люто, за това ги слагам. Точно преди да сложим доматите, слагаме и подправките. 1чч вода, и оставяме на слаб огън с капак да покъкри. Когато започне да се сгъстява чукваме яйцата, натрошаваме сиренето и слагаме във фурната, или просто затваряме капака. Фурната трябва да е силна, на 210 градуса. Искаме хем да се запече, хем яйцата да останат рохки. Трябват им около 10 минути. Поръсваме с магданоз, и топим с препечения хляб. Дори и да не тръгнете да си ги готвите сега, което ще е груба грешка, запазете си рецептата за друг път
Шакшука
800г домати на кубчета (може и консерва)
200г сирене
4 скилидки чесън
1 глава лукa
1чл пушен червен пипер
1чл кимион
1 люта чушка
6 яйца
Черен пипер
Магданоз