шеф Никола Симеонов

шеф Никола Симеонов

Шакшука

Шакшука

Случва ли ви се да сте гладни, ама супер гладни, но да не ви се яде нищо? На мен често. Оказва се, че в повечето случаи е, когато съм прекалил с тежките храни. Предполагам стомаха ми си мисли „човек, ако пак ще тъпчеш ония мазни меса, по-добре не яж!“.

Обикновенно го контрирам с кисело мляко, плодове, или яйца. Сега ще наблегнам на варианта с яйцата. С лек доматен сос, запечено сирене, което е станало кремообразно, и препечена филия за рохкия жълтък. Че кой не обича да си топи с хлебчето. Пролет е вече, и все по-често ще ни се хапва нещо леко. Та, първо запържваме чесъна, лука и чушките. Аз обичам люто, за това ги слагам. Точно преди да сложим доматите, слагаме и подправките. 1чч вода, и оставяме на слаб огън с капак да покъкри. Когато започне да се сгъстява чукваме яйцата, натрошаваме сиренето и слагаме във фурната, или просто затваряме капака. Фурната трябва да е силна, на 210 градуса. Искаме хем да се запече, хем яйцата да останат рохки. Трябват им около 10 минути. Поръсваме с магданоз, и топим с препечения хляб. Дори и да не тръгнете да си ги готвите сега, което ще е груба грешка, запазете си рецептата за друг път

Шакшука

800г домати на кубчета (може и консерва)

200г сирене

4 скилидки чесън

1 глава лукa

1чл пушен червен пипер

1чл кимион

1 люта чушка

6 яйца

Черен пипер

Магданоз