Елина Спасова

Елина Спасова

Лекота на летните дни и вечери

Днес ще си говорим за бели вина, като сме подготвили интересна колекция от български, френски и новозеландски вина от малки и по-големи изби. Подбраните сортове са совиньон блан, симеон, както и типичните български сортове мускат и димят, имаме и бутиково вино - бленд от български совиньон и шардоне. Хубаво е да знаете, че белите вина са много добра комбинация за леки храни, в това число и риба, която ще приготви шеф Никола Симеонов.

Днес Никола ще започне с филе от ципура, като ще ви покаже как да запазите кожата хрупкава, а филето сочно. Слагаме ципурата с кожата на долу в нагорещен тиган и го придържаме с пръсти, за да остане право, след което вдигаме температурата, за да стане и хрупкава. За да го досготвим ще обърнем филето за малко и ще добавим масло и бяло вино, което ще даде нов приятен вкус на рибата. Към рибата ще подготвим и тематична салата от нахут, чери домати и зелен боб и интересен дресинг.

Свежите летни храни с риба се комбинират прекрасно с белите вина, като ще ви помогнем в избора :
Можете да заложите на виното Invivo - 100% новозеландски совиньон с изключително интретесни екзотични нотки на манго, папая, киви и цитруси.

От популярната с червените си вина изба Кортен от тракийската долина, днес ви предлагаме интересен бленд от типичните български сортове мускат и дивят, които се отличават с цветисти аромати на леки плодове.

Ново френско Парадисо Медитаранео- от юнжа Франция совиньон блан от бреговете на ривиерата - леко, ефирно вино с по-тревисти нюанси и леки цитруси - типично за френските совиньони.

Бутиково вино от колекцията на Домейн Бойар  - шардоне, отлежало 6 месеца в дъб примесено със совиньон блан, който придава свежест и елегантни аромати.

Новото вино Pearl White - изключителна свежест от сортовете совиньон и совиньон блан, което използваме и в днешното готвене. Интересно е, че то е вече с новите стъклени капачки.

Не пропускайте да се насладите на феерията от вкусове при комбинацията на вкусна риба и ароматно бяло вино.