шеф Ивайло Петков

шеф Ивайло Петков

Как да овкусим с шафран

Как да овкусим с шафран

Следващият ми съвет идва от балканските села Радевци и Плачковци, от където идва и едната част от рода ми!

Натъкнах се на кметицата на селото, която ми показа местен минзухар, който се оказа истински ШАФРАН. Вирее до жълтия кантарион и редица други билки.

Ето и една идея от мен, накиснете шафран в Пелин, който е направен с любов и билки. От него направете сос с основа от запечен лук и бульон от кокошка, като прибавите малко сол и гъстана сметана. От структората на маслодайната сметана ще се получи страхотен пилешки сос Велуте.

Пригответе пилето със зеленчуци и билки, като картофите можете да ги подварите с пелина и шафрана. Използвайте шафранавата смес и прецеден със сифон за ефект и красота като добавите малко агар-агар или желатин. ​