шеф Севда Димитрова
За какво да внимаваме когато приготвяме печен чийзкейк
При цялото многообразие от рецепти за чийзкейк, моят любим остава печеният.
Едно от важните неща при приготвянето на чийзкейк е продуктите да бъдат оставени да престоят на стайна температура.
Трябва да внимаваме и при разбиването на крема сиренето с пудрата захар. То трябва да е на бавна скорост и за по-картко време, защото иначе рискуваме крема сирането да се втечни. Яйцата добавяме едно по едно, като разбиваме за кратко и се опитваме да не вкарваме много въздух. Това ще помогне чийзкейкът да не се напука при печене.
Не се притеснявайте, когато времето за печене изтече, а чийзкейкът изглежда все още неготов. Той трябва да остане мек, леко течен в стредата. Оставете готовия чийзкейк в изключената фурна за около 15 мин, за да предотвратите напукване, след което охладете за поне 2 часа в хладилник.
За да приготвите страхотен печен чийзкей, следвайте рецептата:
Необходими продукти
За основата:
· 200 г бисквити с масло
· 70 г краве масло
За крема:
· 700 г Philadelphia Натурална
· 200 г заквасена сметана
· 3 яйца (размер L)
· 200 г пудра захар
· 3 с. л. брашно
· 1 шушулка ванилия
За заливката:
· 300 г малини (или други плодове по избор)
· 5 с. л. захар
· 1 пакетче желатин
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават с ръце не много на ситно, към тях се прибавя и разтопеното краве масло и се разбърква. Сместа се изсипва на дъното на кръгла форма за торта с диаметър 26 см (с хартия за печене на дъното) и се притиска с лъжица. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, за около 10 минути, след това се охлажда. В купа се разбиват с телена бъркалка крем сиренето (оставено на стайна температура) и захарта. Към тях се добавят заквасената сметана, семенцата от шушулката ванилия и яйцата (на стайна температура), едно по едно, като не трябва да се вкарва прекалено много въздух, защото чийзкейка се напуква при печене. Разбърква се с бъркалка. Накрая се прибавя и брашното и отново се разбива.
Сместа се изсипва върху хрупкавия блат. Пече се в загрята на 160 градуса фурна, без вентилатор, за 40 минути. Трябва да остане леко течен в средата. След като се изключи фурната, е добре да поседи вътре 15 минути, за да не се напука. След това се охлажда добре в хладилник поне за 2 часа.
Желатинът за глазурата се разтваря в 1 с. л. вода, оставя се да набъбне. Малините се измиват и се слагат се в малка тенджера. Добавя се захарта. Когато тя се разтопи - прибавяме и желатина. Разбърква се и се сваля от огъня. Оставя се да се охлади и глазурата се изсипва върху студения чийзкейк.