шеф Севда Димитрова

шеф Севда Димитрова

За какво да внимаваме когато приготвяме печен чийзкейк

При цялото многообразие от рецепти за чийзкейк, моят любим остава печеният.

Едно от важните неща при приготвянето на чийзкейк е продуктите да бъдат оставени да престоят на стайна температура.

Трябва да внимаваме и при разбиването на крема сиренето с пудрата захар. То трябва да е на бавна скорост и за по-картко време, защото иначе рискуваме крема сирането да се втечни.  Яйцата добавяме едно по едно, като разбиваме за кратко и се опитваме да не вкарваме много въздух. Това ще помогне чийзкейкът да не се напука при печене.

Не се притеснявайте, когато времето за печене изтече, а чийзкейкът изглежда все още неготов. Той трябва да остане мек, леко течен в стредата. Оставете готовия чийзкейк в изключената фурна за около 15 мин, за да предотвратите напукване, след което охладете за поне 2 часа в хладилник.

За да приготвите страхотен печен чийзкей, следвайте рецептата:

Необходими продукти

За основата:

·         200 г бисквити с масло

·         70 г краве масло

За крема:

·         700 г Philadelphia Натурална

·         200 г заквасена сметана

·         3 яйца (размер L)

·         200 г пудра захар

·         3 с. л. брашно

·         1 шушулка ванилия

За заливката:

·         300 г малини (или други плодове по избор)

·         5 с. л. захар

·         1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават с ръце не много на ситно, към тях се прибавя и разтопеното краве масло и се разбърква. Сместа се изсипва на дъното на кръгла форма за торта с диаметър 26 см (с хартия за печене на дъното) и се притиска с лъжица. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, за около 10 минути, след това се охлажда. В купа се разбиват с телена бъркалка крем сиренето (оставено на стайна температура) и захарта. Към тях се добавят заквасената сметана, семенцата от шушулката ванилия и яйцата (на стайна температура), едно по едно, като не трябва да се вкарва прекалено много въздух, защото чийзкейка се напуква при печене. Разбърква се с бъркалка. Накрая се прибавя и брашното и отново се разбива.

Сместа се изсипва върху хрупкавия блат. Пече се в загрята на 160 градуса фурна, без вентилатор, за 40 минути. Трябва да остане леко течен в средата. След като се изключи фурната, е добре да поседи вътре 15 минути, за да не се напука. След това се охлажда добре в хладилник поне за 2 часа.

Желатинът за глазурата се разтваря в 1 с. л. вода, оставя се да набъбне. Малините се измиват и се слагат се в малка тенджера. Добавя се захарта. Когато тя се разтопи - прибавяме и желатина. Разбърква се и се сваля от огъня. Оставя се да се охлади и глазурата се изсипва върху студения чийзкейк.