шеф Севда Димитрова
Как да направим и оформим маслено тесто за киш?
Обичам да правя кишове. Те са идеално решение за употребяването на различни продукти, които поизостават в хладилника ни. Най-важната част от приготвянето на киша е неговото тесто.
За да получите винаги отлични резултати, независимо дали ще замесите тестото с ръце или с кухненски робот, най-важно е продуктуте да са качествени и да са добре охладени.
Най-добре е преди да започнете с тестото да оставите в хладилника всички продукти за него, включително и купата, в която ще работите.
За по-богат и разкошен вкус, аз винаги заменям една част от маслото в рецептата с натурално крема сирене. Това помага масленото тесто да стане още по хрупкаво, вкусно и ефирно.Добавете и подходящи сухи или пресни билки към тестото накрая.
За да оформите, по-лесно тестото, без много да го пипате с ръце, използвайте изрезките от него, като ги направите на топка.
При приготвянето на заливката, пробвайте нещо различно като сложите от крема сиренето в нея, Също така, ви препоръчвам накрая да поставите няколко млаки купчинки крема сирене в заливката, точно преди да запечете вашия киш. Бъдете сигурни, че следвйки тези стъпки, ще получите много по-лек, елегантен и кремообразен пълнеж.
Ето и една моя любима рецепта за киш:
Продукти за основата:
280 g брашно
80 g студено масло
100 g крем сирене Philadelphia Original
1 яйце
1-2 с.л. студена вода
сол
Продукти за плънката:
5 ч.ч. пресен спанак
2 скилидки чесън
1 стрък праз лук
4 яйца
250 ml течна сметана
100 g крем сирене Philadelphia Original
½ ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
ч/4 ч.л. настъргано индийско орехче
2 с.л. зехтин
100 g сирене фета
Приготовление:
1. За да подготвите основата на киша,смесете брашното с маслото и крема сиренето до получаването на маслени трохи. Добавете солта, едно голямо яйце и 1-2 с. л. студена вода.
2. Готовото маслено тесто оставете за половин час в хладилника. След което разточете в кръгла форма.
3. В голям тиган сложете зехтина, праз лука, нарязан на ситно и счуканите скилидки чесън. Запържете леко и добавете спанака. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и оставете на котлона, докато спанака омекне и течността се изпари. Отстранете от котлона и оставете сместа да се охлади.
4. В купа разбийте яйцата, добавете крем сиренето след като разбиете до хомогенност, налейте сметаната. Към получената смес добавете задушения и охладен спанак. Разбъркайте и изсипете цялото съдържание в подготвената основа за киша.
5. Сложете отгоре фета сиренето, нарязано на кубчета, като го разпределите равномерно.
6. Печете в загрята фурна на 220°С около 20 мин или докато плънката стане златистокафява, а коричката придобие хубав загар.
7. Сервирайте със запечени чери домати или със свежа салата.