шеф Севда Димитрова

шеф Севда Димитрова

Как да направим и оформим маслено тесто за киш?

Обичам да правя кишове. Те са идеално решение за употребяването на различни продукти, които поизостават в хладилника ни. Най-важната част от приготвянето на киша е неговото тесто.

За да получите винаги отлични резултати, независимо дали ще замесите тестото с ръце или с кухненски робот, най-важно е продуктуте да са качествени и да са добре охладени.

Най-добре е преди да започнете с тестото да оставите в хладилника всички продукти за него, включително и купата, в която ще работите.

За по-богат и разкошен вкус, аз винаги заменям една част от маслото в рецептата с натурално крема сирене.  Това помага масленото тесто да стане още по хрупкаво, вкусно и ефирно.Добавете и подходящи сухи или пресни билки към тестото накрая.

За да оформите, по-лесно тестото, без много да го пипате с ръце, използвайте изрезките от него, като ги направите на топка.

При приготвянето на заливката, пробвайте нещо различно като сложите от крема сиренето в нея, Също така, ви препоръчвам накрая да поставите няколко млаки купчинки крема сирене в заливката, точно преди да запечете вашия киш. Бъдете сигурни, че следвйки тези стъпки, ще получите много по-лек, елегантен и кремообразен пълнеж.

Ето и една моя любима рецепта за киш:

Продукти за основата:

280 g брашно

80 g студено масло

100 g крем сирене Philadelphia Original

1 яйце

1-2 с.л. студена вода

сол

Продукти за плънката:

5 ч.ч. пресен спанак

2 скилидки чесън

1 стрък праз лук

4 яйца

250 ml течна сметана

100 g крем сирене Philadelphia Original

½ ч.л. сол

¼ ч.л. черен пипер

ч/4 ч.л. настъргано индийско орехче

2 с.л. зехтин

100 g сирене фета

Приготовление:

1.       За да подготвите основата на киша,смесете брашното с маслото и крема сиренето до получаването на маслени трохи. Добавете солта, едно голямо яйце и 1-2 с. л. студена вода.

2.       Готовото маслено тесто оставете за половин час в хладилника. След което разточете в кръгла форма.

3.       В голям тиган сложете зехтина, праз лука, нарязан на ситно и счуканите скилидки чесън. Запържете леко и добавете спанака. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и оставете на котлона, докато спанака омекне и течността се изпари. Отстранете от котлона и оставете сместа да се охлади.

4.       В купа разбийте яйцата, добавете крем сиренето след като разбиете до хомогенност, налейте сметаната. Към получената смес добавете задушения и охладен спанак. Разбъркайте и изсипете цялото съдържание в подготвената основа за киша.

5.       Сложете отгоре фета сиренето, нарязано на кубчета, като го разпределите равномерно.

6.       Печете в загрята фурна на 220°С около 20 мин или докато плънката стане златистокафява, а коричката придобие хубав загар.

7.       Сервирайте със запечени чери домати или със свежа салата.