шеф Никола Симеонов

шеф Никола Симеонов

Как да направим еластично тесто за баница

Обичате домашна баница, с дърпани кори, нали? Ще ви покажа как да си я направите вкъщи.

Ключов момент е избора на брашно. Трябва ни такова, с високо съдържание на протеин. Когато протеина в брашното се свърже с водата, се получава глутен. Той не е никак лош и вреден, стига да нямате алергии. Именно той прави тестото ни еластично и хлябът – пухкав. Има неща, които му помагат да се развие по-добре в тестото, като хубавото омесване, оцет и сол.

Преди да започнем да го дърпаме, трябва да го оставим да си почине на стайна температура поне за един час.

Стъпки:

1.      Оформяме го на топки

2.      Намазваме с олио

3.      Слагаме една върху друга топките тесто, за да се получат корите на слоеве

*използвайте навлажнена кърпа, за да се улесните при дърпането на корите*

4.      Слагате любимата плънка

5.      Навивате

6.      Печете