шеф Никола Симеонов
Как да направим еластично тесто за баница
Обичате домашна баница, с дърпани кори, нали? Ще ви покажа как да си я направите вкъщи.
Ключов момент е избора на брашно. Трябва ни такова, с високо съдържание на протеин. Когато протеина в брашното се свърже с водата, се получава глутен. Той не е никак лош и вреден, стига да нямате алергии. Именно той прави тестото ни еластично и хлябът – пухкав. Има неща, които му помагат да се развие по-добре в тестото, като хубавото омесване, оцет и сол.
Преди да започнем да го дърпаме, трябва да го оставим да си почине на стайна температура поне за един час.
Стъпки:
1. Оформяме го на топки
2. Намазваме с олио
3. Слагаме една върху друга топките тесто, за да се получат корите на слоеве
*използвайте навлажнена кърпа, за да се улесните при дърпането на корите*
4. Слагате любимата плънка
5. Навивате
6. Печете