Любопитни факти за контрацепцията

26 септември 2022 | 00:00
49403
3
Снимки: Pixabay
3

Днес - 26-и септември, е Световен ден на контрацепцията. По този повод решихме да си припомним всичко най-интересно и любопитно около тези така прекрасни и обичани от всяка жена изобретения на човешкия ум - контрацептивите.

1. Преди появата на първите кондоми жените в миналото прилагали странни прийоми за предпазване от нежелана бременност. Преди половия акт, в опит да предотвратят зачеването, те поставяли в интимната си зона плодови киселини, желета, пасти и други всевъзможни смеси. Среда, която е силно кисела или алкална, е враждебна към сперматозоидите и затова е напълно възможно подобни методи да са оказвали добър ефект.

2. В Древен Египет презервативът представлявал кожена торбичка, която служела на мъжа за предпазване от болести, насекоми и като... украшение! Правели го от всякакви животински черва, украсявали го със скъпоценни камъни и при тържествени случаи го закачали върху гърдите на горната си дреха, сякаш е медал.

3. Войниците от римската империя пък използвали сушени черва от домашни животни. А жените слагали в себе си пикочните мехури на добитъка.

4. След 1600 г. жените си взимали интимен душ веднага след половото сношение с цел предпазване от забременяване.

5. Първите презервативи за продажба се появили през 1712 г. и са се използвали при посещения в публичен дом. Изработвали са се от сляпото черво на животни.

Четете още: Най-актуалните данни за контрацепцията... И не само

6. Първият презерватив от гума е създаден през 1885 г.

7. През 1900 г. били създадени презервативите от каучук.

8. През 1930 г. каучуковият презерватив е заменен с латекс.

9. През 60-те години на 20-и век контрацертивите анти-бебе били пуснати на пазара и като хапче, което помага при проблем с менструацията. Много преди да бъде одобрено като ефикасен метод за предотвратяване на нежелана бременност лекарството се давало само срещу рецепта и то на жени, които имали нередовна менструация.

10. Един от страничните ефекти на хапчето анти-бебе се оказал растежа на гърдите. Дамите, които го използвали, започнали да търсят по-голям размер на сутиените си.

11. През 1993 г. американската компания Wisconsin Pharmacal създава през 1993 г. презерватива от полиуретан. Той се слага във вагината преди секс и защитава жените от полово предавани инфекции, ако партньорите им не желят да ги предпазят.

12. Знаете ли, че единствено латексовите презервативи могат да предпазят от вируса на HIV.13. Презервативите предпазват от забременяване в 98 от 100 случая.

14. Използването на презерватив няма отношение към оргазма на жената. Нежните половинки могат да изпитат върховното удоволствие, дори ако партньорът им използва кондом.

15. Годишно в света се продават над 5 милиарда презерватива.

16. 80% от мъжете са против кондомите, но ги използват заради половинките си.

Четете още: Женският презерватив - предимства и недостатъци
 

Още по темата

Коментари

3 значи
  26 септември 2022 | 10:46 отговор
 

15. Годишно в света се продават над 5 милиарда презерватива. значи грубо казано един мъж средно е ползвал три пъти презерватив през годината. като разделим населението на две и махнем децата и старците.

 
2
  26 септември 2018 | 16:38 отговор
 

"80% от мъжете са против кондомите, но ги използват заради половинките си." Т.е. ги ползват когато са с чужда жена, за да не хванат нещо или да я забременят и жена им да разбере.

 
1 МММММм
  27 септември 2017 | 02:04 отговор
 

14 не е точно така :/

 

Добави Коментар

Най-четени