Автор
Антония Дамянова

Защо починалите близки ни посещават насън и какво искат да ни кажат

Много хора разказват за сънища, в които виждат свои починали роднини и се чудят дали това наистина е духът на любим човек, или просто един спомен за отишлия си близък. Понякога толкова ясно виждаме образа, а друг път дори общуваме с него. Събуждайки се, често сме уплашени, защото свързваме задгробния живот с мистериозни събития, но не са малко и случаите, в които след такъв сън хората разказват, че се чувстват по-спокойни и обнадеждени.

Защо нашите мъртви роднини ни посещават, докато спим? Какво искат да ни кажат те? С каква цел идват в сънищата ни, дори когато не сме ги канили?

Според психолози, ако силно скърбим за починал роднина, често си спомняме и копнеем за него. След подобно явяване насън някои започват да вярват, че любим човек, който е напуснал този свят, се е превърнал в дух и присъства наоколо. Експертите, които се занимават с този феномен, наричат такива случаи „сънища за посещение“. Най-често в този тип сънищата ни посещават покойници, с които сме имали силна духовна връзка, смятат те.

Д-р Патрик Макнамара е невролог и психолог, който има подчертан интерес към темата за сънищата. Той споделя за случаи, в които е сънувал и двамата си родители след смъртта им. По думите му виденията били запомнящи се и изключително реалистичини. В някои сънища, разказва той, дори му се струвало, че усеща докосването на баща си и майка си.



„Усещах случващото се като хиперреалност. Чувствах се като докоснат. Родителите ми не само ме посетиха, но и общуваха с мен. И до днес имам ясен спомен, че майка ми и баща ми общуват с мен от отвъдния свят“, разказва Макнамара.

Неврологът класифицира общите характеристики на такива сънища:

- В съня на сънуващия покойният роднина изглежда като здрав човек;
- Успокоява сънуващия, че се чувства добре;
- Комуникацията не е вербална, а чрез изображения;
- Човек, който сънува починалия си роднина, чувства спокойствие;
- Сънят дава тласък към лична промяна.
- Макнамара твърди още, че хората, преживели загубата на любим човек, се успокояват по-бързо и се справят по-добре с мъката след подобни сънища.

Защо нашите починали роднини ни посещават насън? Възможни причини за това:

- Имат задача за довършване;
- Търсят прошка;
- Стремят се да ни успокоят, за да не скърбим толкова много след загубата им;
- Навярно искат да ни предадат важно съобщение;
- Явявайки се в съня ни, те ни казват, че животът за тях продължава, макар и под друга форма;
- Понякога починалите близки идват да предупредят за нещо лошо;
- Понякога мъртвите се нуждаят от помощ от живите.

Експертът разказва, че при него са идвали много хора, които са му споделяли, че се страхуват от сънища, в които се явяват техни починали близки. Те смятали, че покойникът е дошъл, за да ги отведе в царството на мъртвите. Това е абсолютно погрешно мислене, отбелязва Макнамара.

Той уверява, че починалите близки ни посещават, за да ни помогнат да се справим с болката от огромната загуба и да ни покажат, че са щастливи там, където са сега. „Няма нужда да се страхувате от подобни сънища, напротив, радвайте се и ги тълкувайте като добри новини и се стремете да запомните какво искат да ви кажат. Ако сте чули молба за помощ, определено трябва да я изпълните, защото по този начин ще помогнете на душата на любим човек и ще успокоите духа му“, казва психологът.

Четете още: 14 сънища, които предвещават брак