Автор
Радина Василева

Код здраве: Изкуството да чуваш отново

В коледния епизод на предаването „Код здраве“ ще насочим вниманието си към едно от медицинските изобретения, които, подобно на чудо, връща мнозина към нормален начин на живот. Днес ще говорим за изкуството да чуваш – нещо, което повечето от нас приемат за даденост. Увреденият слух се предизвиква както от различни заболявания, така и от внезапни травми и на практика няма застраховани. Сред рисковите групи попадат и новородените, тъй като редица състояния причиняват глухота още в първите дни след тяхното раждане. А ако тези изменения не бъдат открити навреме, те водят и до невъзможност за развитие на говор.

Какви са признаците за увреден слух и кое е медицинското чудо, което може да го върне, разказва аудиологът от Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА-София д-р Катя Асенова.

Д-р Катя Асенова

Д-р Катя Асенова е специалист с 15 години стаж. През 2013 година става „Доктор по медицина” с дисертационен труд, касаещ иновативни подходи за кохлеарна имплантация. Тя е член на редица дружества в областта на УНГ болестите в Германия, България, Италия, Балканите. Изкарала е курсове по аудиология във Виена, Загреб, Мехелен. Субклиничните ѝ интереси са в областта на кохлеарна имплантация и слухоподобряващи операции; ендоскопска синусна хирургия и хирургично лечение на сънна апнея.

Д-р Асенова, първо искам да поздравя Вас и екипа на Клиниката по УНГ болести на ВМА, която на 15 декември отбеляза 15 години. Колко пациенти върнахте към нормален начин на живот за това време?

- Навършихме 15 години кохлеарна имплантация във ВМА, иначе Клиниката е на доста повече години. За този период успяхме да върнем слуха на 250 човека, преимуществено на малки деца.

Кои болести и травми биха могли да доведат до частична или пълна загуба на слуха?

- Най-често за децата става въпрос за вродена глухота. При възрастните има травми и увреждания на слуховия нерв – най-често са предизвикани от някои лекарства, като антибиотиците от аминоглюкозидната група, които се използват при лечение на пневмонии и други заболявания, особено в миналото. Някои други производствени инокси също биха могли да доведат до загуба на слух, както и въздействието на шум в тежки металургични комбинати, а да не пропускаме и че в съвременните условия се слуша музика доста силно, имам един пациент, който е DJ…

Кога трябва да се постави кохлеарен имплант и кога – слухово апаратче?

- Когато говорим за практическа глухота, тоест прагове на слуха над 90 децибела. Напоследък се разшириха критериите за кохлеарна имплантация – между 70 и 90 децибела, но това е работа на нас, лекарите. Всички пациенти, които имат съмнения, че не чуват, могат да дойдат и да бъдат консултирани и ние ще преценим апаратчето ли е по-добре за тях или кохлеарният имплант. Но когато може да се постави апаратче, то е за предпочитане. При неудовлетвореност на пациента и когато става въпрос за загуба на слуха на двете уши имплантът е вариант.

Нека обясним по-подробно каква е разликата между двата метода и какво представлява самата операция по поставяне на кохлеарния имплант, безопасна ли е?

- Слуховият апарат е абсолютно неинвазивен метод за възстановяване на слуха. Пациентът си слага нещо подобно на слушалка, може да е изцяло скрито и веднага започва да чува по начин, много наподобяващ този преди. Кохлеарният имплант има вътрешна имплантируема част, която се поставя оперативно, под обща анестезия и външна част, която е свързана с вътрешната посредством магнит. За тези 250 случая не сме имали никакви сериозни и непреодолими усложнения след операция. По световни данни има риск за лицевия нерв, но такова нещо аз лично не съм наблюдавала в цялата си практика. Нашият хирург проф. Цветков е много опитен, така че абсолютно безпроблемно се поставя кохлеарният имплант. Самата операция е доста сложна, ювелирна бих казала, извършва се под микроскоп, но пациентите не усещат нищо, защото нашият анестезиолог – д-р Емил Кържин, който може да видите на снимката в студиото зад Вас, ги приспива чудесно още в момента, в който влязат в операционната. Два часа след операцията децата вече се разхождат, радват се на рибите в Клиниката, на гледката отвисоко и ги изписваме след 2 дена.

Когато говорим за най-малките, липсата на слух води и до невъзможност за развитие на говор. Как обаче родителите да разберат още в първите месеци, че детето им има подобен проблем?

- Ако детето не чува, няма да развие говор. Какво може да ориентира родителите – чуващото дете се стряска от силни звуци, дори когато спи. Нечуващите си спят, тряскането на вратата на асансьора, прахосмукачката, звънеца - нищо не ги впечатлява, не се обръщат, не мигат. А едно 6-месечно бебенце съвсем ясно се ориентира откъде идва звука, познава гласа на майка си, усмихва се дори и да не я вижда.

По какъв начин преминалите операцията възприемат и чуват звуците?

- Те чуват кодиран звук, но на практика той доста наподобява физиологичния начин, по който се възприемат звуците и най-вече говорът. Трудно могат децата да опишат какво е, те нямат база за сравнение, но възрастните, които са чували преди това, казват, че чуват в началото смесица от шумове като ненастроено радио. Но тези звуци много бързо започват да се избистрят и да наподобяват звуците, които са чували преди.

Как научавате пациентите си да разпознават звуците и съответно да се научат да говорят?

- Това е работа на нашите сурдопедагози – Таня Димитрова и Славина Лозанова, които с педагогични прийоми успяват да научат на всичко това децата. По принцип малките пациенти се научават да чуват имитирайки– в началото имитирайки определени звуци, после отделни срички, докато стигнем до думичките, изречения, говор, звуците от ежедневието. Всички те трябва да им бъдат показани, да бъдат свързани и със зрителен стимул, за да може детето да си изгради необходимите връзки в мозъка. Много бързо напредват.



В предварителния ни разговор споделихте, че след поставяне на кохлеарен имплант повечето от децата проговарят и биват записвани в обикновени училища и имат напълно нормален живот. За какъв период от време успявате да ги научите да комуникират свободно с връстниците си?


- Зависи от възрастна, на която е имплантирано детето. Идеалният вариант е да е на годинка и за още една година се изравнява със слуховата възраст на своите връстници. На практика наистина е чудо, особено за семействата на тези деца. Ние сме част от живота им. С течение на времето ставаме техни приятели, те ни припознават по-скоро като близки, отколкото като медицински лица.

Как реагират първоначално преминалите операция в първите мигове, в които чуват отново?

- Те не започват да чуват веднага след операцията, а след месец, когато включваме външната част на импланта, тоест говорният процесор. Обикновено са много изненадани в първия момент, за малките деца пък да не говорим, те са меко казано изненадани. Тези моменти са много емоционални, защото изведнъж от тишината, от изолацията, може отново човекът да бъде включен към околния свят.

Какво се случва в рамките на първите 30 дни след операцията преди пациентът да започне да чува отново?

- Навсякъде по света е възприето, че за този месец изцяло трябва да се възстановят тъканите зад ухото и самото ухо, за да може да се включи външната част.

Имате ли пациент, когото ще помните винаги?

- Повечето пациенти си ги познаваме. Случаят, който аз никога няма да забравя, е свързан с едно момиченце от Варна, което не чуваше и има близначка, която чува. Оперирахме го на 1 годинка, след 30-ия ден включихме импланта, настроихме го още веднъж и това дете изчезна. В един момент звъннахме на родителите му, за да видим как са и майката каза, че не са идвали на настройка, защото малката чува и говори без никакъв проблем. Изпратиха ни клипчета и дори и ние не успяхме да разберем коя от двете е имплантирана и на практика не е чувала, толкова добре говореха и двете...

Вижте целия разговор във видеото:

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Четете още: Код здраве: Най-честите усложнения от грип