Новината, че всекидневното пазаруване удължава живота, едва ли ще се хареса на загрижените за съдържанието на портфейлите си мъже, пише в. "Дейли телеграф", позовавайки се на резултатите от проучване в Тайван.

Данните от 10-годишното изследване, обхванало близо 2000 души, показват, че за онези от тях, които всеки или почти всеки ден са ходили по магазини, рискът от смърт през този период е бил с над 25 процента по-нисък, отколкото за средностатистическия индивид.

Авторите на проучването от тайванския Национален институт за здравни изследвания смятат, че пазаруването влияе благоприятно върху продължителността на живота, защото е удобен, приятен и социален начин човек да поддържа физическата си активност.

За целите на проучването специалистите са анализирали навиците за пазаруване на 1850 души над 65-годишна възраст, участвали в национално здравно изследване. От тях 17 процента са съобщили, че пазаруват всеки ден, 22 процента – между два и четири пъти седмично, 13 процента – веднъж седмично, и 48 процента – още по-рядко.

Изследователите са установили, че за хората, които са пазарували всекидневно, рискът от смърт в периода на проучването е бил с 27 процента по-малък, пишат от vesti.bg

Едва ли има мъж, който в определен момент от живота си да не е протестирал, "че влаченето по магазини го убива", пише БТА.

Настоящото проучване обаче показва, че за представителите на силния пол ползата от дневната доза шопинг терапия е по-голяма, отколкото за жените.