Автор
Woman.bg

Аспержите - храната на холивудските красавици!

Аспержи е многогодишно растение, отглеждано заради ядивните си млади издънки.

Те съдържат големи количества витамин A и C и ценни микроелементи, като например желязо, калий, цинк, а също много баластни вещества. 100 г аспержи са 23 kcal.

Подмладяват

Зелените аспержи са известни заради големите количества антиоксиданти, които предотвратяват преждевременното стареене – затова те са любима храна на холивудските красавици, пише dete.bg. Аспержите са нискокалорични и лесно смилаеми зеленчуци. Съдържат фолиева киселина, която помага срещу вродените дефекти у децата, при хронична умора и сърдечни болести.

Прочистват

Аспержите са естествен диуретик, което помага при лечението на бактериални инфекции и възпаления на пикочните пътища. Тези техни свойства могат да се използват също така при заболявания, свързани със задържане на вода.

Аспержи на масата

И до днес ястията с аспержи се смятат за деликатес. Срещат се в рецептите не само на средиземноморската кухня, но и в кухните на Северна Европа, Азия и Америка. Аспержите се консумират варени, топли или студени.

Трицветни

Аспержите се продават зелени, светлолилави или бели. Това е един и същ вид растение, но се отглежда при различни светлинни условия. Зелените аспержи растат при пълна светлина, белите - в купчина пръст без достъп на светлина, а лилавите се оставят леко да се подадат над земята.

Богат вкус

Аспержите произхождат от Средиземноморието. Египтяните и гърците консумирали диворастящото растение, а римляните започнали да го отглеждат. То било смятано за афродизиак и лечебно растение. След това за известно време аспержите остават в сянка, за да преживеят възраждане по времето на Ренесанса. Аспержите стават любим зеленчук на Луи XIV. До ХІХ век се появяват само на трапезите на богаташите.

Как се ядат аспержи?

Аспержите се сервират обикновено като гарнитура. На пресни можем да се радваме много малко, тъй като се намират само от втората половина на април до първите дни на юни. Срещат се в рецептите на средиземноморската кухня, както и в северно – европейската, азиатската или американската. Най-вкусни са с масло или сос винегрет.

Аспержите са невероятен деликатес, който се яде по специфичен начин. Запознайте се със съветите как се ядат, за да избегнете гафове на масата:

1. Можем да ги ядем с пръсти, ако до чинията си имаме купичка с вода. Тогава с една ръка взимаме аспержата, придържайки я едновременно от долу с вилица, която държим с другата ръка. Яденето започваме от най-крехката част, тоест от главата.

2. Добре приготвените аспержи могат да се ядат и само с вилица. Трудно могат да се режат напряко, тъй като са влакнени. Затова ги режем по дължина, а нарязаните ленти навиваме около вилицата.

3. Когато има и добавки, например прошуто, което е характерно за италианската кухня, можем да използваме и нож. Аспержата е много деликатен зеленчук. Не забравяйте да не ги режете на прекалено малки парчета.

Предлагаме ви няколко рецепти с аспержи:

Салата с пиле и аспержи

Необходими продукти:

25 гр ориз
пилешки гърди
50 гр аспержи
200 гр гъби
20 мл олио
2-3 глави лук
20 мл соев сос
1 с.л. оцет
1 с.л. къри

Начин на приготвяне:

Сварете ориза и го отцедете от водата, сварете пилешкото месо и след като изстине, го нарежете на парченца. Кипнете аспержите и също нарежете на парченца. Изпържете гъбите в сгорещено олио за 8 минути. Нарежете лука на ситно и подредете всички продукти в голяма чиния. Салатата се подправя със соевия сос, оцет, сол и къри.

Макарони с аспержи


Необходими продукти:

500 гр аспержи
500 гр макарони
1 глава лук
2 скилидки чесън
20 мл олио
1 ч.л. мащерка

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в олиото. Добавете нарязаните домати и оставете сместа да кипне. Прибавете сол, червен пипер и мащерката. Измийте аспержите и ги нарежете на едри парчета, сварете ги в подсолена вода. Отделно сварете макароните. След като изцедите аспержите и макароните, ги смесете, полейте със заливката и сервирайте.

Телешко с аспержи

Необходими продукти:


400 гр телешко филе
1 кг аспержи
половин кг картофи
50 мл олио
половин къдрава салата
5 ч.л. листа от целина
черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парченца и се посолява, изпича се на скара. Аспержите се обелват и се разрязват на половини, сваряват се в подсолена вода за 6-10 минути. Картофите също се сваряват в подсолена вода. Целината се нарязва на ситно и се смесва с олиото. Месото се гарнира с изцедените аспержи, картофите и салатата, а отгоре се поръсва с целината и черния пипер.

Спаначена супа с аспержи

Необходими продукти:


500 гр аспержи
750 гр спанак
1 глава лук
1 яйце
30 гр масло
2 с.л. брашно
100 гр заквасена сметана
индийско орехче

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете аспержите на парчета и ги варете в леко подсолена вода 4-6 минути. Почистете и измийте спанака. Изпържете лука в маслото и добавете брашното. След като се зачерви запръжката, сложете спанака и го задушете 10 минути. Изцедете аспержите и половината от водата изсипете в спанака. Останалата смесете със сметаната и кипнете сместа. Подправете я със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Добавете сместа към супата заедно с нарязаното на кубчета яйце.