Тялото често е наричано дом на нашите души на тази земя. Всеки иска да се чувства добре и уютно в дома си.

Затова, за да изпитвате тази душевна хармония, трябва да положите малко усилия.

1. Не мислете за физическата активност като за възможност


Първото и най-важно нещо, с което трябва да се преборите, ако искате да сте в добра физическа форма, е да спрете да се “пазарите” относно упражненията.

Да посветите малко време от деня си за фитнес не е лукс, а необходимост – по същият начин, както отделяте време да си измиете зъбите или да си вземете душ, пише tia.bg. Ако не се къпете редовно и не миете зъбите си, хората ще ви отбягват. Ако не правите упражнения, самата вие ще отбягвате себе си. Какво означава това? Означава, че няма да харесвате себе си, няма да обичате себе си, няма да се чувствате уверена в себе си.

И което е още по-лошо – здравето ви ще страда. Отделете време за гимнастика – може да са само 15 минути на ден, но е нещо.

2. Упражнявайте се в къщи

Да се запишете във фитнес-клуб е лесната част – трудната е да започнете действително да го посещавате. Дори и факта, че сте платила не може да се окаже достатъчно мотивиращ, за да ви накара да ходите в залата. Не попадайте в този капан – спестете си парите и работете в къщи.

Във изследване на университета Станфорд, проведено сред 350 мъже и жени, участниците са били разделени на две групи: едната група е трябвало да посещава фитнес-клуб, а другата – да тренира в къщи. След 2 години станало ясно, че тези, които са се занимавали в дома си наистина са го правили, докато значителна част от фитнес-групата се е провалила. Така че – спестете време и пари и правете гимнастиката си в домашни условия.

3. Бъдете търпеливи

Какво се случва, ако сте започнала да правите упражнения и след 2 седмици не забелязвате никаква промяна? Вероятно се отказвате, но това е грешният отговор. Мускулите се оформят с времето, а освен това някои части на тялото изискват по-продължителни занимания , в сравнение с други.

Колко време ви отне, за да натрупате килограми или да позволите на мускулите ви да се отпуснат? Вероятно повече от 2 седмици. Защо тогава очаквате да възстановите формата си с магическа пръчка? Не бройте всяка секунда. Успокойте се, бъдете търпеливи и дайте време на тялото си.

4. Имайте план “Б”

Не търсете оправдания, за да не правите упражненията си. Ако сте се успала сутринта, което ви е “изяло” предвиденото за гимнастика време, включете план “Б”. Това може да е15-минутно ходене пеша след работно време. Нищо не би могло да ви спре и да ви попречи, ако в себе си сте решила твърдо да се погрижите за тялото си. Сигурно сте чувала тази мъдрост: “Когато човек иска – намира начини, когато не иска – намира причини...”

5. Не слугувайте на настроенията си

Изключете мозъка си и тренирайте. Веднъж като започнете, след 3 минути упражнения енергията и настроението ви ще се повишат. След още няколко минути ще забравите за всички проблеми и ще сте концентрирана единствено в заниманията си. Когато свършите, ще гледате на света през розови очила.

Когато се упражняваме, нивото на ендорфините се повишава. Вече е доказано, че физическите занимания са ефективни колкото антидепресантите.

6. Не съдете себе си прекалено строго

Да кажем, че пропуснете тренировка. Вместо да се “нахвърлите” върху себе си със самообвинения, да се наричате мързелива и безнадеждна, си кажете: “Аз съм просто човек – една грешка не означава, че съм свършена.” И започнете отначало. А когато отново се почувствате изкушена да прескочите заниманията си, си спомнете колко страхотно сте се чувствала и колко горда сте била със себе си след изпълнението на програмата ви.

7. Правете по-кратки комплекси упражнения

Ако програмата ви е по-кратка, вероятността да я изпълнявате ежедневно е много по-голяма, което пък ви гарантира, че ще постигнете резултати. И обратно – ако решите да наказвате себе си и да се упражнявате с часове, няма да го направите и няма да да постигнете никакъв ефект. Така че – по-добре по малко всеки ден, отколкото нищо, освен чувство на вина.