Автор
Антония Михайлова

Кофеинът и неговите ползи за кожата: Защита и подмладяване

Въпреки че много хора свързват кофеина главно с ролята на енергийна напитка, този стимулант има и други удивителни ползи, свързани с нашата кожа. Кофеинът не само може да ни даде желания краткосрочен енергиен заряд, но и да подобри здравето и външния вид на кожата ни. Нека да разгледаме някои от главните ползи, които кофеинът предоставя на кожата: 

1. Бори се със свободните радикали 

Кофеинът е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Тези радикали са отговорни за увреждане на клетките и причиняване на преждевременно стареене на кожата. Като антиоксидант, кофеинът намалява този негативен ефект и помага кожата да остане млада и здрава. 

Маска с кафе
Маска с кафе

2. Стимулира циркулацията на кръвта

Кофеинът има способността да стимулира кръвообращението, като разширява кръвоносните съдове. Това подпомага по-доброто снабдяване на кожата с кръв и кислород, което от своя страна подобрява нейната еластичност и тен. 

3. Стяга кожата и намалява възпалението 

Кофеинът може да помогне за стягането на кожата и намаляване на видимостта на отоци и възпаления. Той има свойството да стеснява кръвоносните съдове и така да ограничава отока и възпаленията.

Крем за лице
Крем за лице

4. Противодейства на вредните UV-лъчи

Маска с кафе
Маска с кафе

Кофеинът има способността да намалява риска от слънчево увреждане на кожата. Той може да предпази клетките на кожата от увреждане при излагане на UV-лъчи и да намали риска от поява на пигментни петна и бръчки. 

5. Намалява появата на целулит и отоци 

Кофеинът е съставка, която често се използва в кремове и лосиони за тяло, предназначени за намаляване на целулита и отоците. Той помага за стягането на кръвоносните съдове и така подобрява еластичността на кожата. 

За да се възползвате от тези предимства, можете да използвате кремове, съдържащи кофеин или да си приготвите домашни маски и скрабове с кафе. Помнете обаче, че всяка кожа е различна и може да реагира по индивидуален начин към кофеина. Затова винаги е добре да изпробвате продукта върху малка зона от кожата, преди да го нанесете върху цялото си лице или тяло.

И на финал ви предлагаме един лесен и приятен начин да приготвите домашен скраб с кофеин за мека и нежна кожа: 

Продукти: 

1/2 чаша утайка от кафе;                                                                                       

1/4 чаша органично кокосово масло (или олио по ваш избор);

1/4 чаша захар (кафява или бяла захар, в зависимост от предпочитанията ви);

Няколко капки етерично масло по избор (например, лавандула, лимон или ванилия).

Скраб с кафе
Скраб с кафе

Инструкции:

В голяма купа смесете утайката от кафе, кокосовото масло и захарта. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес. Добавете етеричното масло -това ще направи скраба още по-приятен. 

Приложение: 

След като сте приготвили сместа, използвайте я под душа. Намажете нежно влажната си кожа с нея, като правите кръгови движения. Кафето ще помогне за ексфолиацията на мъртвите клетки на кожата, а кокосовото масло ще я овлажни. Масажирайте кожата внимателно в продължение на няколко минути. Изплакнете скраба от кожата си с хладка вода и подсушете кожата с чиста кърпа. 

Този скраб с кофеин е отличен за поддържане на кожата мека и нежна, като същевременно ѝ придава естествен блясък. Можете да го използвате около веднъж седмично или два пъти в месеца.

Маска с кафе
Маска с кафе