Автор
Антония Михайлова

Как да се предпазим от фините прахови частици в градовете

Запрашеността на въздуха в България е сред най-високите в Европа според сведения на световен доклад за качеството на въздуха. Данните на IQAir показват леко влошаване на ситуацията в България през последната година спрямо 2021 г., но значително подобряване спрямо нивата отпреди пандемията от COVID-19. 

През 2019 г. България беше 24-тата най-замърсена с фини прахови частици държава в света. 

Какво е фин прах 

Финият прах се състои от невероятно малки частици във въздуха (PM), които се определят от размера на частиците. Замърсителите с диаметър по-малък от 10 микрометра се наричат PM10, а частиците с диаметър по-малък от 2,5 микрометра се обозначават като PM2,5 и се определят като ултра фин прах. 

Тези малки частици навлизат във въздуха като емисии от автомобили, електроцентрали и други дейности като изгаряне на дърва и въглища. Такива могат да бъдат създадени и вследствие на природни катаклизми като горски пожари например. 

Защо ситуацията е притеснителна? 

Горските пожари, в това число и покачващите се температури на Земята, представляват голяма опасност за човешкото здраве.  През последните две десетилетия качеството на въздуха в Съединените щати се е подобрило благодарение на политики като Закона за чист въздух. Увеличаването на честотата и силата на горските пожари обаче, дължащи се на повишаващите се температури, носи обратната тенденция, твърди Маршал Бърк - доцент по “Наука за земната система” в Станфорд. 

Проучване на Института за околна среда Станфорд Уудс съобщава, че преди 20 години само до 10% от замърсяването с PM2,5 – фини прахови частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малък – е било от дим, породен от горски пожари, но през последните години националното ниво се е повишило до 25%, като районите на Запад достигат 50% в периоди, засегнати от тежки пожари. Индексът за качество на въздуха, предизвикан от дим от горски пожар, е 20%, което е еквивалентен на пушене на една цигара на ден. Тревожното е в това, че горепосочените данни не отчитат токсините във въздуха, предизвикани от емисиите на автомобилите и сградите, което идва да ни подскаже, че цялото това общо струпване на прахови частици в едно може да надхвърли n-ти пъти опасностите от цигарения дим. 

Защо финият прах е толкова опасен? 

Финият прах може да е малък по размер, но неговото отрицателно въздействие върху човешкото здраве не трябва да бъде подценявано. За разлика от видимите по-големи частици той може лесно да премине през естествените филтъри на носа и гърлото на човек и така да проникне в белите дробове и кръвния поток. 

Излагането на фин прах може да причини различни здравословни проблеми, включително кашлица, затруднено дишане, стягане в гърдите и дразнене в очите, носа и гърлото, което от своя страна може да доведе до сериозни респираторни проблеми като астма и бронхит. Хората със съпътстващи сърдечно-съдови и респираторни заболявания са изложени на особен риск. Освен това бременните жени могат да страдат от забавяне растежа на плода и преждевременно раждане, ако често вдишват фин прах. Някои проучвания показват, че дългосрочното излагане на прахови частици увеличава риска он инфаркт и инсулт.

Как да се предпазим от вдишване на фини прахови частици? 

Количеството фини прахови частици над големите градове се увеличава значително през зимния сезон, когато към изгорелите газове от автомобилите се присъединят и вредните изпарения от отоплителните тела с твърди горива. Ето за какво призовават експертите, за да се предпазим максимално от негативното влияние на финия прах върху човешкия организъм: 

- Когато излизате навън, носете маска или шал. Основна задача на всички видове маски е да филтрират въздуха, за да осигурят безопасно дишане на човека. 

 - Ограничете активността си

Не тичайте и не спортувайте на открито в близост до замърсена зона, където е отчетена висока степен на прахови частици. Дълбокото вдишване позволява на фините прахови частици да проникнат дълбоко в белите дробове и кръвта, а това увеличава сериозно риска от инфаркт и инсулт. 

- Ограничете употребата на пластмаси за еднократна употреба

Всеки един от нас трябва даде своя принос за намаляване на честотата и силата на горските пожари, като забави процеса на глобално затопляне. За тази цел е необходимо да се сведе до минимум употребата на пластмаси за еднократна употреба. 

Д-р Тихомир Мустаков: България е на второ място по смъртност, причинена от замърсен въздух
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Д-р Тихомир Мустаков: България е на второ място по смъртност, причинена от замърсен въздух

Автор Антония Михайлова

- Когато е възможно, използвайте автомобилите си по-рядко

За да намалим изгарянето на метан, трябва по-честода  използваме обществения транспорт или да се снабдим с електрическо превозно средство.

- Снабдете се с домашен пречиствател за въздуха

В някои силно замърсени райони на света тези устройства са почти задължителна част в градските жилища. Въздухът, който дишаме у домаq също има нужда от пречистване, тъй като при проветряване навлизат същите тези болестотворни частици и замърсители.

Внимавайте какво изгаряте в дома си

Не само, че отоплението на въглища и дърва е крайно вредно както за дома ви, така и за околната среда и общото замърсяване на населеното място, но и горенето на тамян, свещи и други подобни вреди много на качеството на въздуха в дома.