Автор
Теодор Муховски

Яжте тези 8 храни, за да спите добре и да сънувате хубави сънища

Връзката между начина на хранене и различните аспекти на нашето здраве е добре известна, но знаете ли, че това, което ядете, може да повлияе и на качеството на сънищата ви? 

Сънищата очароват хората от векове и макар че точното им предназначение остава загадка, някои смятат, че определени храни могат да подобрят яркостта и позитивността на нощните ни приключения. Ако искате да добавите нощи, изпълнени с вълшебство, включете в диетата си тези осем храни, благоприятстващи сънищата ви. 

Банани: еликсир за сънища 

Бананите са не само удобна и вкусна храна, но и потенциален ключ за отключване на приятни сънища. Смята се, че бананите, пълни с витамин В6, подпомагат производството на серотонин и мелатонин - невротрансмитери, които регулират настроението и съня. Яденето на банан преди лягане може да допринесе за по-спокойна и изпълнена със сънища нощ. 

Бадеми: ядковият подобрител на съня 

Бадемите са източник на хранителни вещества, а съдържанието на магнезий в тях може да играе роля за подобряване на качеството на съня. Една шепа бадеми преди лягане може да помогне за отпускане на мускулите и да насърчи по-дълбок сън, което може да доведе до по-ярки и запомнящи се сънища. 

Мед: Сладкият съновник на природата 

Ето какво казват сънищата ви за вашия любовен живот
ПО ЖЕНСКИ
Автор Весела Георгиева

Ето какво казват сънищата ви за вашия любовен живот

Автор Весела Георгиева

Сладките сънища могат да дойдат по-лесно с добавянето на мед към вечерната ви рутина. Медът съдържа глюкоза, която помага за захранването на мозъка по време на сън. Този естествен подсладител се свързва и с отделянето на мелатонин, което спомага за спокоен сън и може би допринася за по-спокойни сънища. 

Риба: богата на омега-3 храна за сън 

Мазните риби, като сьомга и риба тон, са богати източници на омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини се свързват с подобряването на качеството на съня. Включването на рибата в диетата ви може да бъде от полза не само за сърдечносъдовото ви здраве, но и да осигури на мозъка основните хранителни вещества, от които се нуждаете, за да имате спокойна нощ. 

Череши и вишни 

Когато им дойде сезонът, черешите, особено винените, са естествен източник на мелатонин. Консумацията на череши или сок от вишни преди лягане може да помогне за регулиране на цикъла на сън и бодърстване и потенциално да доведе до по-дълбоки сънища. Освен това антиоксидантите в черешите могат да допринесат за цялостното здраве на мозъка, като благоприятстват средата за творчески и положителни сънища. 

Куркума: Златната подправка на мечтите 

Известна със своите противовъзпалителни свойства, куркумата може да има ползи и за сънищата ви. Куркуминът, активното съединение в куркумата, се свързва с подобряване на здравето на мозъка. Включването на куркума в диетата ви, независимо дали под формата на къри, чайове или добавка, може да допринесе за по-ясен ум по време на сън и съответно за по-запомнящи се сънища. 

Пълнозърнести храни: въглехидрати, които подобряват сънищата 

Пълнозърнестите храни, като овес и кафяв ориз, осигуряват бавно освобождаване на енергия, като спомагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар през нощта. Това може да предотврати смущения в съня и да насърчи по-последователен цикъл на сънищата. Поддържайки стабилни енергийни нива, пълнозърнестите храни допринасят за среда, благоприятстваща ярките и положителни сънища. 

Черен шоколад: Сладки сънища във всяка хапка 

Умереното похапване на тъмен шоколад може да бъде възхитителен начин да завършите деня си и потенциално да подобрите сънищата си. Черният шоколад съдържа малки количества кофеин и теобромин - стимуланти, които могат да повишат умствената бдителност и осъзнатост по време на сън. 

Тази повишена мозъчна активност може да допринесе за по-ясни и запомнящи се сънища. Въпреки че науката за подобряването на съня чрез храната все още се развива, не може да се отрече влиянието на балансираната и питателна диета върху цялостното благосъстояние, включително качеството на съня. 

Като включите тези благоприятни за сънищата храни в ежедневното си хранене, може да се окаже, че не само се наслаждавате на по-спокойна нощ, но и се впускате във фантастични пътешествия в царството на сънищата. Сладките сънища се състоят не само от желания - те могат да бъдат сътворени и от храните, които избирате, за да подхранвате тялото и ума си.

Ново изследване: Сънищата ни предпазват от външни опасности
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

Ново изследване: Сънищата ни предпазват от външни опасности

Автор Ива Петрова