Автор
Woman.bg

Д-р Антоанета Томова: Ваксинирането е най-добрата профилактика за 9 вида рак

Д-р Антоанета Томова е началник отделение по медицинска онкология и онкологични заболявания в гастроентерологията на Комплексен онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Разговаряме с известната онколожка и член на Коалиция HPV за онкологичните заболявания, свързани с човешкия папиломен вирус по повод информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на ваксинирането срещу HPV. 

Д-р Томова, кои онкологични заболявания са причинени от човешки папиломен вирус (HPV)? 

От всички новодиагностицирани с рак пациенти в България и в Европа 4,5% имат рак, причинен от HPV. При жените най-често това са рак на маточната шийка, вулвата, влагалището, ануса, устната кухина, фарингса, хранопровода, белия дроб и др. През 2020 г. в света са новодиагностицирани 690 000 мъже и жени с рак, свързан с HPV. При 23 милиона жени са открити предракови състояния на маточната шийка. България е на пето място в света по рак на женските полови органи за 2020 г. по данни на Глобокан, СЗО и Международната агенция за изследване на рака. България е на пето място и по смъртност от рак на женските полови органи. Конкретно по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка България е на трето място в Европа. Всеки ден две жени в нашата страна губят живота си от авансирал рак на маточната шийка. 1009 жени у нас се диагностицират годишно с рак на маточната шийка и 503 загиват от това заболяване, свързано с HPV. Това е втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата. 

Как реагират вашите пациенти, когато им обясните, че ракът им е причинен от канцерогенен HPV? 

С изненада, леко неразбиране, със съжаление, че не са провели профилактични прегледи навреме и че поставянето на диагнозата е закъсняло. А като им обясня, че това е можело да се предотврати с ваксина, са учудени и ядосани, че не са знаели за такава ваксинопрофилактика и не са се ваксинирали. 

Какви превантивни мерки са пропуснали вашите пациенти? 

Цялостният контрол на рака на маточната шийка включва първична, вторична и третична профилактика. Първичната профилактика представлява ваксиниране срещу HPV. Този вирус е глобално разпространен и е най-честата сексуално предавана инфекция. Вторичната превенция е скринингът за рак и предракови изменения на маточната шийка, както и лечението на предраковите образувания – кондиломи, ранички, дисплазии и др. 

Третичната превенция включва диагностиката и лечението на инвазивен рак на маточната шийка и палиативните грижи. Ракът на маточната шийка може да се излекува, ако се диагностицира на ранен етап и се лекува своевременно и комплексно от онкогинеколог, медицински онколог, лъчетерапевт, специалист по образна диагностика, патолог, психолог и др. 

Доколко ефективно е лечението на рака на маточната шийка и другите онкологични заболявания, свързани с HPV? 

Ефектът на лечението при конкретния пациент зависи от степента на агресия на рака, от раковата биология, от стадия на заболяването, от придружаващите и минали заболявания на пациента, от желанието му да сътрудничи или не в лечебния процес. От друга страна, ефектът на лечението зависи от експертизата на лекарите в мултидисциплинарния екип, от способността им да планират и провеждат диагностичните и лечебни етапи, и да проследяват ефекта и поносимостта на комплексното лечение – оперативно, лъчево, с онколекарствени средства (химиотерапия), прицелна терапия, имунотерапия и др. 

Ако обаче Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка постигне високо васинално покритие срещу HPV, като се ваксинира целевата група момичета от 10 до 13 години, ще защитим бъдещето на тези деца. 

На каква възраст са най-често пациентките ви с рак на маточната шийка и в какъв стадий на заболяването? 

Има две групи болни. Едните са над 20-годишни, а другите – над 70-годишни. В по-младата група причината за рака на маточната шийка е предаването на HPV по полов път, тъй като инфектирането съвпада с началото на активния сексуален живот. Установена е по-висока честота на HPV при жени с повече от един сексуален партньор и при пушачки. Не са установени значими разлики в честотата на HPV при жени, които са сексуално активни преди 18-годишна възраст или са боледували от други полово предавани заболявания. HPV тип 16 е най-разпространеният онкогенен (предизвикващ рак) серотип на човешкия папиломен вирус, отговорен за 50% от рака на маточната шийка, докато HPV тип 18 участва в 20% от случаите на този вид рак. 

Ракът на маточната шийка при жените над 70-годишна възраст се дължи на реактивиране на латентни инфекции от младостта, на напредването на възрастта и на понижаването на локалния имунитет. Поради липсата на ваксинопрофилактика, скрининг, редовни профилактични прегледи и поради ниска здравна и сексуална култура, в България диагнозата рак на маточната шийка се поставя късно, което намалява успеваемостта на лечението. Разбира се, имаме иновативна диагностика и лечение за напреднал рак на маточната шийка, но това е много скъпо лечение, а в IV стадий не може да се излекува, а само да се облекчи донякъде състоянието на болния. 

Какво ще посъветвате тийнейджърите и младите хора в България, за да не се сблъскат никога с рак, свързан с HPV? 

Да се ваксинират с 9-валентната ваксина срещу HPV. Защото без ваксинация вероятността на човек да се зарази с HPV до края на живота си, дори да има само един партньор от противоположния пол, е над 80%. Хората, инфектирани с HPV, често не знаят, че са инфектирани. Част от тези инфекции биват елиминирани спонтанно от имунната система, при други се развиват генитални брадавици, а при трети, предизвикани от онкогенни типове човешки папилома вуриси, се развива инвазивен рак на маточната шийка, на матката, на вагината, на вулвата, на ануса, на орофарингса, на пениса и др. 

9-валентната ваксина е показана за всички хора над 9-годишна възраст и предпазва от преканцерози и рак, причинени от HPV. Глобалната инициатива на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка предвижда 90% покритие на ваксинацията срещу HPV, 70% обхват на скрининга за преканцерози и рак, лечение на 90% от предраковите изменения и лечение на 90% от болните с рак на маточната шийка. Страни като Австралия почти са елиминирали рака на маточната шийка чрез ваксиниране на младото поколение. През 2016 г. например са ваксинирани 79% от момичетата и 73% от момчетата. С този темп до 2028 г. те ще постигнат елиминация на причинените от HPV случаи на рак. 

Ако ние не последваме примера на Австралия, а също на Великобритания, Италия, Скандинавските страни, Полша и др., ще продължим да пълним статистиката за загубени млади животи от рак, свързан с HPV.