Автор
Антония Михайлова

5 неща, които никога не трябва да съхранявате под мивката

Шкафът под мивката, независимо дали е в кухнята, или банята, може да е пълен с какво ли не - от битова химия, през тоалетна хартия, до стари гъби за съдове и торбички за боклук. Доста удобно е да съхранявате всичко там. Изглежда, че в тази ситуация необходимата вещ е винаги под ръка. Но мястото под мивката не е за всичко.

С течение на времето, като всеки рафт в килера, той се превръща в кътче за какви ли не неща. Но това дори е само малка част от проблема. Има неща, които по различни причини просто не могат да се съхраняват под мивката. Това или ще ги развали, или ще навреди на собствениците им. Ето за какво точно става дума:

Агресивни почистващи препарати

Има продукти, които са необходими за ежедневно почистване. Например тези, предназначени за миене на съдове или подове. Те, разбира се, могат да се съхраняват под мивката. Най-добре е обаче да премахнете разяждащите и опасни химикали като белина или разтворител. Първо, има риск те да се разлеят и да разрушат повърхността на шкафа. Второ, ако в дома има деца, рафтът под мивката очевидно няма как да бъде подходящо място за съхранение на опасни вещества, до които децата лесно могат да достигнат.

Запалими вещества 

Става дума за бои, разредители, лакове и други подобни. Те могат да се самозапалят при определени условия. По-добре е да ги приберете заедно с агресивните почистващи препарати. Кухнята очевидно не е най-доброто място за съхранението им. Според тъжната статистика на битовите пожари, една от най-честите причини е запалването на парцали, напоени с ленено масло за нанасяне на лак върху мебели. Те имат свойството на самозапалване.

Хартиени кърпи и салфетки 

Съхраняването им под мивката няма да ви навреди. Самите продукти обаче могат да се развалят - от прекомерни нива на влажност или от внезапно изтичане. Така че е по-добре да ги поставите в кухненски шкаф, разположен малко по-високо. 

Храна за домашни любимци 

Повечето хора я държат под мивката. Но това не е най-доброто решение. Влажността може да причини разваляне на храната. Освен това съществува риск от образуване на мухъл или плесен върху нея. Ако до храната се съхраняват и почистващи препарати, частиците им могат да попаднат в опаковката, а това очевидно не вещае нищо добро.

Вещите у дома, които трябва да бъдат скрити от любопитни очи
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Вещите у дома, които трябва да бъдат скрити от любопитни очи

Автор Теодор Муховски

Уреди 

Не всички необходими неща могат да се поберат в шкафчетата. Кафемелачки, тенджери под налягане, кафе машини и много други. За да не ги съхраняват върху кухненски шкафове, някои хора ги поставят в шкафове под мивката. По-добре е обаче да избягвате да правите това. Отново, поради високата влажност, оборудването може доста да се влоши.

Съвет: Ако все пак искате да съхранявате тези и други предмети по свое усмотрение под мивката, по-добре е да оборудвате зоната и с подложка за задържане на влага. Това ще спаси мястото от гъбички и мухъл. Можете също да закупите специални контейнери за съхранение на неща. Така със сигурност ще останат по-непокътнати.