От дълго време съществува интересна хипотеза, че вкусовите предпочитания на човека могат да издадат особеностите на неговия характер. Съвсем наскоро австрийски психолози от университета в Инсбрук публикуваха данните от едно необичайно изследване. Те изследвали вкусовите предпочитания и особеностите на психиката на повече от две хиляди души.
Резултатите показали, че хората, които обичат горчива храна, са склонни към психопатия и макиавелизъм. С други думи, те често могат да манипулират и да оказват натиск върху хората, за да постигнат целите си и да задоволят нуждите си. Освен това любителите на горчивата храна са нарцисисти и дори садисти. Те са двулични и користни, а също така са егоистични и суетни. Имат ниско ниво на емпатия, рядко съчувстват на другите хора. Това е заключението на австрийските експерти.
Под горчиви храни и напитки те разбират черно кафе, тоник, лют червен пипер, грейпфрут, хрян, горчив черен шоколад, репички и много други продукти.
Австрийците също така са сигурни, че хората с такива вкусови предпочитания обичат риска и тръпката. Често им липсват ярки емоции в живота. И компенсират това с горчива храна с богат вкус.
Какво мислят по този въпрос руските експерти?
Елена Митрохина, психолог с практическа насоченост, ни разказа дали любителите на горчивата храна наистина са склонни към психопатия. Тя отбеляза, че в науката и психологията изследванията са постоянен процес. Резултатите от един експеримент невинаги отразяват истината.
Ако става дума за конкретно заключение на австрийски учени, може да има грешки. Те са породени например от малък размер на извадката или от методологически ограничения, които ограничават обобщаването на резултатите.
Що се отнася до връзката между предпочитанието към горчиви храни и психопатията или манипулацията, важно е да се отбележи, че не съществува пряка причинно-следствена връзка между тези фактори. Някои хранителни навици може да не показват недвусмислено специфичен психологически профил.
Вкусовите модели могат да бъдат свързани с нашите индивидуални интереси, наследственост и културни влияния. Освен това има и други фактори, които оказват влияние върху предпочитанията ни, като например асоциации с определени храни и емоционални спомени.
Често хората, които предпочитат горчиви вкусове, може да не са непременно нарцисисти или психопати, а просто по-отворени личности, които са склонни към нови или нетрадиционни преживявания. В действителност обаче всеки човек е различен. Резултатите от едно проучване изобщо не могат да отчетат интересите на всеки и дори да ги свържат с вкусовите предпочитания.
В миналото е имало специалисти, които са се опитвали да изложат теории за връзката между хранителните предпочитания и характера на личността. Например Вилхелм Райх. Неговата хипотеза обаче не е била широко призната от научна гледна точка.
Важно е да се отбележи, че психологията и психиатрията са се развили значително след работата на Вилхелм Райх. Съвременните изследвания в тези области се фокусират върху по-всеобхватен подход към разбирането на личностните характеристики, като се вземат предвид социалните, биологичните и психологическите фактори.