Автор
Антония Михайлова

Учени: Атлантическата диета повишава добрия холестерол и намалява талията

Учени доказаха, че атлантическата диета - традиционен план за хранене в северозападна Испания и северна Португалия, намалява мазнините по корема и повишава нивата на добрия холестерол.

Тъй като тя се характеризира с голямо количество риба и морски дарове, диетата е известна още и като братовчедка на средиземноморската. Сред останалите продукти, влизащи в състава ѝ, още са зеленчуците, плодовете, пълнозярнестите храни, варивата, сушените плодове, млякото, сиренето и умерената консумация на месо и вино.

В проучване, публикувано в JAMA Network Open, изследователите анализирали диетите на повече от 200 семейства в селката испанска общност Естрада от март 2024 до май 2015 г. диетите на повече от 200 семейства в селската испанска общност Естрада от март 2014 г. до май 2015 г. 121 семейства били инструктирани да следват атлантическата диета, а 110 продължили да спазват обичайните си хранителни навици.

Според заключенията на изследователите атлантическата диета може да намали инсулина, инсулиновата резистентност, систолното кръвно налягане, общия холестерол, индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията. А проучване от 2021 г. установило, че придържането към атлантическата диета в продължение на три години води до 14% по-нисък риск от ранна смърт от каквато и да е причина в продължение на 10 години при възрастни над 60 години.

„Атлантическата диета предлага значителен потенциал за подобряване на здравето чрез акцента си върху богати на хранителни вещества храни и подходящи за семейството хранителни продукти“, казва диетологът Мишел Рутенщайн. Като дава предимство на здравословни съставки и традиционни методи на готвене като задушаване, диетата увеличава бионаличността на хранителните вещества, като гарантира, че тялото може да ги абсорбира и използва по-добре.

Изследователи от Испания допълват, че атлантическата диета „споделя прилики“ със средиземноморската диета, която набляга на зеленчуци, плодове, боб, леща, ядки, пълнозърнести храни и необработен зехтин и позволява умерени количества риба, сирене, кисело мляко и вино, с изключение на червено месо, сладкиши и олио.

Тези видове диети биха могли потенциално да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, инсулт и дори от проблеми с когнитивни функции като деменция и болестта на Алцхаймер, включително и да подобрят стомашно-чревната функция и микробиома на червата, подчертават учените.

Проучване, публикувано през декември 2023 г., отново потвърдило, че редовното спазване на атлантическата диета, известна още като южноевропейска атлантическа диета, намалява риска от смърт от каквато и да е причина за период от 14 години в Испания, Чехия, Полша и Обединеното кралство за хора без тежки хронични заболявания. Диетата също така намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак за близо 36 000 участници в проучването, които са на възраст между 18 и 96 години.

Започваме тази пролет с промяна - Средиземноморска диета
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Започваме тази пролет с промяна - Средиземноморска диета

Автор Woman.bg

Това до голяма степен се дължи на консумацията на повече риба, бобови растения и зеленчуци, което значително понижава нивата на С-реактивния протеин, който се увеличава в случай на възпаление или инфекция.

Тъй като е на растителна основа и местно производство, атлантическата диета също така помага за опазването на планетата, като допринася за целите на ООН за устойчиво развитие, отбелязват авторите на изследването. Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястие. Приемът на здравословна, мазна риба, която е пълна с омега-3 мастни киселини, се насърчава, докато яйцата, млечните продукти и птиците се консумират на много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета.