Автор
Теодор Муховски

Как да се разхладите без климатик: 7 съвета

През това лято температурите се очаква да счупят всички рекорди. Затова тези прости съвети ще помогнат на всички, които нямат климатик в жилището си, да оцелеят при високите температури.

Горещината, особено когато е съчетана с висока влажност, увеличава риска от топлинен удар. Това състояние е свързано с влошаване на механизмите за терморегулация на организма и често е съпроводено с нарушения в работата на различни системи и органи.

Ако нямате климатик, за да се намали температурата в апартамента или къщата (и по този начин да се намали рискът от топлинен удар), е достатъчно да се спазват няколко прости правила. Ето 7 важни съвети:

1. Избягвайте обезводняването

Пийте повече вода, независимо от температурата. Ако тялото ви страда от жегата и трябва да се охлади, то няма да може да го направи без да е хидратирано.

2. Вземете студен душ или вана

Водните процедури могат да помогнат за понижаване на телесната ви температура. За да се охладите още повече, опитайте да добавите сапун с мента. Съдържанието на ментол активира мозъчните рецептори, които казват на тялото ви, че това, което усещате, е студено.

3. Разтривайте врата и китките си с влажна студена кърпа

Ще се почувствате по-добре, ако увиете влажна и студена кърпа около врата или китката си. Ако не е за дълго, можете да използвате ледени компреси за същата цел. Кръвоносните съдове в тези области са близо до кожата, така че ще се охладите по-бързо.

4. Затворете завесите или пуснете щорите

Това важи особено ако прозорците ви са обърнати към слънчевата страна. Можете също така да пуснете плътни завеси, за да скриете помещението от слънцето и да намалите повишаването на температурата, което със сигурност ще се случи през деня.

5. Спете върху дишащо спално бельо

Памукът е един от най-дишащите материали, така че памучните чаршафи и одеяла ще ви помогнат да запазите прохладата през цялата нощ.

6. Инсталирайте енергийно ефективни крушки

Електрическите крушки с нажежаема жичка се нагряват и създават по-висока температура около себе си, отколкото LED крушките. Затова е по-добре постепенно да подмените всички крушки в къщата или апартамента си.

7. Наслаждавайте се на сладолед, но в умерени количества

Сладоледът е чудесно лакомство в горещините, той ще ви помогне да се разхладите и да се почувствате по-добре. Но трябва да помните, че захарта ускорява метаболизма и след известно време ще започнете да усещате жажда. Затова не прекалявайте с леденото сладко изкушение и се снабдете с бутилка вода под ръка.

7 неща, които трябва да направите, за да ухае домът ви винаги добре
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

7 неща, които трябва да направите, за да ухае домът ви винаги добре

Автор Теодор Муховски