Автор
Теодор Муховски

Прекомерната употреба на телефони води към цифрова деменция

При постоянното излагане на цифрови технологии ежедневно сме изложени на огромно количество данни, но поради тяхното изобилие не се задълбочаваме в тях. Хората скролват безкрайните новинарски емисии на смартфоните си, гледат кратки видеоклипове в социалните мрежи - подобно повърхностно възприемане на информацията не изисква нейната задълбочена обработка, затова мозъкът ни постепенно губи способността да я анализира ефективно.

Какво представлява цифровата деменция?

Унищожаването на невронните връзки и забавянето на процесите в мозъка водят до цифрова деменция, която има симптоми, подобни на истинската старческа деменция: влошаване на паметта, затруднено обработване на информацията и липса на критично мислене.

Цифровата деменция е когнитивно нарушение, причинено от прекомерна и нерационална употреба на смартфони, таблети и компютри. Основната идея е, че постоянното взаимодействие с екраните влияе отрицателно върху паметта и вниманието. Терминът е въведен от корейския невропсихиатър Ман Дук Ким, който твърди, че прекомерната употреба на джаджи води до влошаване на когнитивните способности.

Как джаджите влияят на мозъка ни

В 21-ви век цифровата деменция, макар и да не е официално призната, е сериозен проблем. Мащабите на това явление тревожат невролозите, които предупреждават за негативното въздействие на постоянната употреба на електронни устройства върху мозъчните функции.

Изводът е, че нашият "вграден суперкомпютър" има както стари области - рептилоидния мозък, така и нови - неокортекс, фронтални лобове и префронтална медиална кора. Законът за мозъка, невроните, е много прост: всичко, което не се развива, постепенно умира.

Неокортексът отговаря за сложните функции - анализ, синтез, абстрактно и критично мислене, регулиране на волята и емоциите. Тази част от мозъка се развива чрез активност, но използването на джаджи възпрепятства това развитие. Най-многото, което те могат да дадат, е развитието на "клипово мислене" или бързо проследяване на движещи се обекти.

Основният проблем със смартфоните и компютрите е, че ни правят мързеливи, като улесняват достъпа до информация. Не е необходимо да мислите, просто щракате и превъртете. Мозъкът е много енергоемък орган и винаги се стреми да пести енергия, така че този мързел му е много симпатичен.

В резултат на това информационното претоварване, бързият ритъм на живот и, разбира се, нарастващата роля на различните джаджи в него водят до умора, главоболие, апатия и депресия. В същото време проявите на цифровата деменция могат да се изразяват в агресивно поведение, раздразнителност, намалени интелектуални способности и загуба на умения за общуване в реалния свят.

Кой е изложен на риск?

Най-застрашени са децата и тийнейджърите, възрастните, пристрастени към смартфоните и компютрите, и служителите на ИТ или високотехнологични компании. Основната опасност за представителите на по-младото поколение е ограничаването на развитието на творческото мислене, тъй като от детството си те прекарват по-малко време в реалния свят, изследвайки и експериментирайки. Именно в детството се формират основите на бъдещия живот и се осъществява развитието на всички системи на тялото, включително и на мозъка.

При възрастните цифровата деменция може да провокира намаляване на количеството сиво вещество в префронталната цингуларна кора - тази структура участва в когнитивните задачи и помага за контрола на емоциите.

Въпреки че цифровите технологии помагат на възрастните хора да поддържат връзка със семейството и приятелите си, да имат достъп до информация и услуги, използването на джаджи от тяхна страна също трябва да бъде умерено. За да се сведат до минимум негативните ефекти от дигиталната деменция, е важно възрастните хора да бъдат обучени как да използват технологиите разумно.

Изследване

Съществуват обаче значителни спорове относно връзката между цифровите технологии и развитието на деменция. Много проучвания показват, че постоянното превключване между различни задачи и известия на екрана може да намали способността за концентрация и задържане на вниманието. Също така постоянното превъртане на телефона води до влошаване на краткосрочната и дългосрочната памет.

От друга страна, някои учени твърдят, че мозъкът е способен да се адаптира към нови условия, а най-новите технологии могат дори да насърчават многозадачността и бързата обработка на информация. Освен това въздействието на джаджите върху когнитивните функции варира значително в зависимост от личността, възрастта и начина на живот на индивида.

Превенция на дигиталната деменция

Въпреки противоречивите данни е важно да не забравяме баланса между виртуалния и реалния свят. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да сведете до минимум потенциалните рискове:

- Научете се да управлявате времето си, като си съставите график за работа и почивка.

- Определете ограничения за прекарване на времето пред екрана.

- Използвайте джаджите за образователни цели, например за изучаване на нови езици или решаване на математически задачи.

- Насърчавайте офлайн дейности като четене, спорт, разходки и общуване с истински хора.

- Опитайте се да разнообразите интелектуалните дейности, като например решаване на пъзели или творчески дейности.

Опасностите за здравето, с които може да се сблъскате по време на почивка
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Опасностите за здравето, с които може да се сблъскате по време на почивка

Автор Евелин Попадийна