Автор
Антония Михайлова

За да привлечете щастието: 3 неща, които спешно трябва да добавите към домашния интериор

Концепцията за допаминовия интериор се появи по време на пандемията. Когато хората бяха в самоизолация, те се замисляха за нещата, които са около тях и как те им се отразявата на психическото и емоционално състояние. Оказва се, че има вещи в интериора, които могат да окажат силно влияние върху настроението ни.

За какво говорим и какво трябва да промените в дома си точно сега...

Нещо, което харесвате

Изглежда толкова лесно да добавите към интериора нещо, което харесвате. В действителност обаче всичко е много по-сложно. Ако не живеете сами, тогава глобалните промени в интериора може да зависят от вашите близки. С други думи, може да искате да закупите олеандър, който цъфти невероятно красиво. Но ако у дома има деца или животни, тогава е по-добре да откажете цветето. Ако някой реши да го вкуси, може да е смъртоносно. Или пък мечтаете за бар в хола си, но желанието може да не отговаря на интересите на тези, с които живеете. Това обаче не е единственият проблем.

Има и нещо друго. Маркетолозите често ни внушават да се затрупваме с неща, които всъщност изобщо не обичаме и не искаме в дома си - маркови артикули, скъпи фигурки и други детайли, които лично на вас може да не ви допаднат много. Ето защо е толкова важно да вземете решение за собствените си вкусове. Например неочакваната поява на стар ретро стол или картината на баба в дома ви може да ви зарадва. Може би ще ги асоциирате с детството си и ще събудите топли спомени с тях? И в същото време приливът на допамин и добро настроение са ви гарантирани.

Цветове

Ярките цветове не винаги ви правят щастливи. Понякога дори могат да провокират раздразнение. Например, ако изведнъж решите да боядисате кухнята изцяло в червено. Според психолозите това само ще ви подразни, а и ще ви подтикне към преяждане.

Въпреки това можете и дори е препоръчително да изберете ярки цветове. Важното обаче е да ги смесите разумно. Например, вземаме един ярък цвят, а след това го комбинираме с друг мек, например в нюд палитра. Има и друг вариант - изберете два ярки цвята и ги смесете с бяло. Тогава те няма да дразнят очите.

Но също така може да се окаже, че само спокойните, пастелни или приглушени тонове ви изпълват с щастие. Тогава няма да са необходими ярки акценти. Ето защо и по този въпрос е важно да се вслушаве в собствените си вкусове и предпочитания.

Какво трябва да промените в интериора на дома си, за да засилите женската енергия и да привлечете щастието
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Антония Михайлова

Какво трябва да промените в интериора на дома си, за да засилите женската енергия и да привлечете щастието

Автор Антония Михайлова

Декорирайте аксесоарите разумно

Ако искате да създадете интериор, в който да се чувствате щастливи, важно е да не претоварвате декора. Тук минимализмът ще бъде най-добрият избор, който ще направите.

Ако например изведнъж решите да купите друга ваза за дома си, задайте си въпроса дали сте сигурни, че ще се радвате да видите това нещо у вас. Понякога не трябва да правите покупка под влиянието на емоциите. По-добре е да размислите и на следващия ден да решите окончателно дали това е вашият предмет. Ако и тогава не можете да спрете да мислите за него, със сигурност си струва да се върнете и да го купите.

Не се страхувайте да добавите ретро елементи към декора си. Ако наистина харесвате стара снимка от младостта или детството, с която са свързани мили спомени, не се колебайте да я закачите на стената.

Апропо, не само нещата, но и цветовете могат да предизвикат чувство на носталгия. И ако морският пейзаж на снимката ви напомня за ваканция, не се колебайте да я добавите в интериора.

Не се страхувайте да експериментирате. Включете редки предмети и необичаен декор в дизайна. Комбинирайте цветовете и базирайте избора си само на едно – собственото ви усещане за щастие.