Автор
Евелин Попадийна

Дрехите се вмирисват неприятно? Ето как да ги спасите

Есента вече е тук и съм сигурна, че голяма част от нас вече са извадили зимните дрехи и са ги подредили в гардероба. Възможно е обаче при ваденето на дрехите, от шкафове и пликове, да сте усетили странна миризма (мухъл и плесен) на застояло.

Със сигурност първата мисъл е да ги изперете, но не бързайте! Според много хора лошата миризма от дрехи, които дълго време не сме носили, не може да бъде избегната. Дали обаче това наистина е така? Не, разбира се! Днес ще ви кажем как да се отървете от нея и да предотвратите появата ѝ в бъдеще.

Има няколко причини дрехите да миришат по този начин. Основната е лошата вентилация на мястото, на което се съхраняват. Поради липса на циркулация на въздуха, дрехите започват да миришат неприятно и този аромат се предава не само върху онези неща, които временно не използвате, но и върху всичко, което се съдържа в шкафа.

Първата причина дрехите да миришат е висока влажност. Това допринася не само за стар аромат върху дрехите, но и за появата на мухъл и плесен в самия гардероб. Втората са праха и насекомите. Наличието на прах и молци, оставя отпечатък върху миризмата. Стари вещи – всички имаме неща, които не искаме да изхвърлим, които стоят по рафтовете с години. Все си казваме, че някой ден ще ги облечем, но той така и не идва. Липса на грижа – дори и да приберете дрехите си изпрани, те отново се нуждаят от грижа. Подреждайте ги през няколко седмици, за да избегнете слепването на материите и образуването на неприятни миризми. Можете да добавите ароматни сашета и таблетки против молци, това ще помогне в борбата с лошата миризма.

За да премахнете миризмата от гардероба си на първо място почиствайте редовно. Избършете добре повърхностите преди да приберете дрехите, за да отстраните праха и мръсотията. Всеки ден проверявайте мястото за съхранение поне 20-30 минути и бързо ще забележите подобрение. Това е и работещ метод за премахване на миризмата на влага от гардероба. Абсорбер на влага също би помогнал в борбата с влагата.

Как обаче да се справим с миризмата на мухъл? Ако има гъбична инфекция, трябва да третирате заразените места с разтвор на оцет (1:1 с вода) или разтвор на сода (2 супени лъжици сода в 1 литър вода). Ако не успеете да премахнете мухъла с тези методи, то трябва да потърсите по-силни продукти в магазинната мрежа.

За да предотвратите появата на нова плесен, използвайте антисептици и противогъбични средства. Продуктите, които неутрализират миризмите са лавандула, въглен и сода, може да поставите торбичка с лавандула в гардероба, за да мирише приятно.

Тези прости методи са много ефективни и ще ви помогнат да се справите с миризмите на влага, мухъла и ще подобрят цялостното състояние на гардероба.

Невидимият враг в дома ни: 5 неща, които превръщат апартамента в огнище на прах
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Антония Михайлова

Невидимият враг в дома ни: 5 неща, които превръщат апартамента в огнище на прах

Автор Антония Михайлова