Автор
Елена Ангелова

Защо кожата има лош мирис понякога: 10 странични ефекта от храните, които ядем

Учените са установили, че яденето на говеждо и агнешко месо се отразява негативно върху миризмата на тялото.

„Човек живее не от това, което яде, а от това, което смила. Това се отнася както за ума, така и за тялото." Бенджамин Франклин

Ето ги най-разпространените нежелани странични ефекти според консумираната храна.

1. Миризма на тялото

Учените са установили, че яденето на говеждо и агнешко има отрицателно въздействие върху миризмата на тялото.

2. Акне

Храните, които са богати на мазнини и трансмастни киселини, увеличават количеството себум в тялото, което от своя страна причинява акнето.

3. Алергии

Алергиите са първият страничен ефект от храната. Теоретично всяка храна може да предизвика алергия. Но на практика има осем храни, които са отговорни за 90% от алергичните реакции на хората към храни: мляко, яйца, смлени ядки, черупкови плодове (включително бразилски орехи, лешници, бадеми и орехи), риба, ракообразни, соя и пшеница.

4. Кандидоза (млечница)

Причината за млечницата е изобилието от обикновени гъбички в тялото. По този начин храни, които влияят на растежа на гъбичките, могат да допринесат за появата и развитието на млечница. Такива храни са захар, оцет, нишесте, рафинирани въглехидрати, мая и продукти, съдържащи мая.

5. Киселини и киселинен рефлукс

Списъкът с храни, които причиняват киселини, е доста дълъг. Тези храни отслабват долния езофагеален сфинктер. Това е мускулът, който отделя съдържанието на стомаха от хранопровода. Понякога стомахът произвежда повече киселина от обикновено. Всичко това може да предизвика киселинен рефлукс, изразяващ се в киселини. Основните храни, които причиняват киселини, са цитрусови плодове, пържени и мазни храни, оцет, домати, шоколад.

6. Висок холестерол (хиперлипемия)

Холестеролът се съдържа във всички животински храни. Яденето на храни с високо съдържание на холестерол може да повиши над здравословните норми нивата на холестерола в кръвта, което води до риск от инфаркт или инсулт. Продукти с високо ниво на холестерол са мозък (говеждо, свинско, агнешко), яйца, субпродукти (черен дроб, бъбреци, далак).

7. Камъни в бъбреците

Хората, чиято диета е богата на животински протеини и бедна на растителни протеини и течности, са изложени на риск от образуване на камъни в бъбреците. Някои проучвания показват, че увеличаването на калция в диетата и намаляването на солта, животинските протеини и на храните с високо съдържание на оксалат, могат да предотвратят образуването на калциево-оксалатни камъни. Такива храни са коренът от ревен, спанакът, какаото, ядките, чушките и чаят.

8. Отслабване на паметта и вниманието

Възрастните хора, чиито диети съдържат много концентрирани и изкуствени мазнини, където медта присъства в прекомерни количества, вероятно ще имат намалена мисловна способност, както и снижена способност за учене и запомняне. Това се доказва от изследване на медицинския център на Чикагския университет. Негово проучване установи, че консумацията на мазнини, особено концентрирани и изкуствени мазнини, може да доведе до болестта на Алцхаймер и други форми на дегенеративни и психични разстройства.

9. Подуване и задържане на течности в тялото

Храните с високо съдържание на сол, сода или захар могат да накарат тялото да започне да задържа значително количество течност и това ще влоши отоците. Тялото се нуждае от сол, която трябва да присъства постоянно в тъканите му. Но когато в организма има повече сол от необходимото, тялото започва да я разрежда с течност, която иначе би напуснала тялото.

10. Мигрена и главоболие

Храната може да причини не само мигрена, но и главоболие от напрежение, когато нещо сякаш стяга главата в обръч. Главоболието може да възникне поради ефекта на храната върху мозъчната химия или поради промени в просвета на кръвоносните съдове. При податливи хора с високи нива на тирамин в организма определени храни могат да причинят главоболие. Тираминът увеличава притока на кръв към мозъка, което води до главоболие. Основните храни, които могат да причинят главоболие, са: зряло сирене, бира, червено вино, шоколад, храни, съдържащи нитрити.

Източник: econet