Автор
Теодор Муховски

Тъмни калории: Учените откриха какъв продукт всъщност ви пречи да отслабнете

Наскоро учените установиха коя храна всъщност пречи на отслабването. Продуктите, съдържащи така наречените „тъмни калории“, не само забавят процеса на отслабване, но и предизвикват опасни възпаления в организма! Експертът разказа как да избягваме тъмните калории и с какво да ги заменим.

„Тъмните калории са рафинирани растителни масла“ - обяснява биохимикът, доктор на медицинските науки и автор на бестселъра за здравословно хранене Катрин Шанахан. При готвене те се окисляват в токсични съединения, които могат да предизвикат възпаление. Ученият сравнява тези възпалителни реакции с микробомби, които се взривяват в организма.

Според Катрин Шанахан една порция чипс, който почти винаги се приготвя с рафинирани растителни масла, се равнява по токсичност на изпушването на 25 цигари. Лекарят обяснява, че има три вида мазнини: наситени (масло, мляко, сирене, сметана, говеждо месо), мононенаситени (зехтин, масло от авокадо, фъстъчено масло) и полиненаситени. Последната категория мазнини се смята за най-опасна. Тя включва много растителни масла: царевично, рапично, памучно, соево, слънчогледово, шафраново, от гроздови семки и оризови трици.

Докато наситените и мононенаситените мазнини са полезни за готвене, много полиненаситени мазнини определено са по-лоши. Проучване от 2013 г. установява, че при хората, които консумират растително масло, смъртността е с 62% по-висока. Полиненаситените мазнини са особено вредни за хората, тъй като в процеса на готвене се разпадат на малки токсични молекули. Тези малки частици лесно се придвижват из човешкото тяло. Последицата от консумацията на растителни мазнини са възпалителните мазнини. Тя е много по-мека от нормалната мазнина и лекарите дори са забелязали, че такава мастна тъкан по-зле заздравява след операции.

Възпалителните мазнини не дават енергия на клетките, така че е много трудно да ги изгорите просто така. Въпреки това, без никаква енергия клетките ще умрат. Оттук идва и неконтролируемото чувство на глад. Ако човек се храни само с полиненаситени мазнини, организмът му ще изисква все повече и повече храна. Освен това излишъкът от такива растителни мазнини води до затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност и мастна дегенерация на черния дроб.

За да се избегнат неприятните последици от консумацията на полиненаситени мазнини, Кетрин Шанахан препоръчва те да се заменят с наситени и мононенаситени мазнини. Например отказът от слънчогледово олио в полза на маслото ще има добър ефект върху организма. Много пациенти са отбелязали намаляване на теглото и нормализиране на кръвното налягане. Д-р Шанахан препоръчва също така да се комбинират здравословните масла с противовъзпалителни храни, сред които са яйцата, зеленчуците и плодовете. Киселото мляко, кефирът, ядките, бобът и семената също могат да се считат за полезни храни. От животинските протеини се предпочитат пилешкото и говеждото месо, които са за предпочитане.

Специалистът обръща внимание колко е важно внимателно да се четат съставите на продуктите. Лошите масла се крият в сосове, крекери и протеинови барове, които на пръв поглед изглеждат подходящи за правилно хранене. Важно е да се следи и за срока на годност на маслото. Обикновено растителните масла се развалят много бързо, а консумацията на такива с изтекъл срок на годност води до сериозни заболявания. Освен това трябва да знаете, че маслата имат „точка на дименее“. Това е температурата, при която маслото започва да дими и да отделя токсини. За да избегнете това, трябва да спазвате процеса на готвене.

2 упражнения, които ефективно топят килограмите
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

2 упражнения, които ефективно топят килограмите

Автор Теодор Муховски
View post on Instagram