През последните години кравето мляко се приема буквално за демонизирано. Много известни личности признаха, че са се отказали от продукта, който само допреди 5 години се смяташе за задължителен компонент на правилното хранене. Освен това мнозина в този период за първи път осъзнаха, че имат непоносимост към млечни продукти. И именно с тази особеност се свързват всички храносмилателни проблеми.
Въпреки това лекарите настояват: към всяка тенденция в правилното хранене трябва да се подхожда много внимателно. В крайна сметка всяка крайност е опасна за тези, които сляпо вярват на препоръките на експертите от мрежата. Не забравяйте, че тенденциите се променят и само вие сте в състояние да разберете какво помага на тялото ви да бъде по-здраво и силно.
Сега в англоговорящите страни се появи нова тенденция при млякото. Влиятелни политици и известни предприемачи признават, че пият мляко без пастьоризация. И това, според тях, е тайната на тяхната работоспособност и висок имунитет.
Д-р Марион Нестле, почетен професор по хранене в Нюйоркския университет, обаче уверено заявява, че това е още една крайност, която трябва да се избягва.
Въпреки това Марион призовава за по-съзнателно отношение към млякото. Невъзможно е да се оспори фактът, че неотдавнашни проучвания са доказали повишен риск от заболявания, свързани с възпаления, при тези, които пият повече от 2 чаши мляко всеки ден.
В същото време трябва да се каже, че онези възрастни, които си набавят по-малки количества, имат по-висок имунитет и по-високи нива на калций. Така че най-важното според медика е да не се превишава нормата. И тогава любимият продукт ще носи само полза.