Автор
Ева Григорова

Ако искате да приготвите вкусен карфиол, тези рецепти са за вас

Карфиолът често е подценяван зеленчук, но основната причина за това е липсата на разнообразни рецепти с него. Обикновено го хапваме в туршии, но има и много други вкусни варианти, които могат да ви вдъхновят. Повечето от съветите в този текст се отнасят и за броколите, което разширява избора ви от ястия.

Карфиолът има по-богат минерален и витаминен състав от зелето, а освен това е лесно смилаем и не предизвиква стомашни проблеми. Още едно предимство е, че приготвянето му е бързо и лесно.

Основни правила за приготвяне:

- Отстранете зелените листа и накиснете карфиола за 30 минути в подкиселена вода, за да премахнете евентуални насекоми.

- Не го варете цял, защото няма да се свари равномерно.

- Разделете го на розички – така запазва по-добре формата си.

- Варете розичките до 5 минути в подсолена вряща вода, за да не омекнат прекалено.

- За по-нежен аромат добавете дафинов лист във водата.

- За да остане бял, сложете парче лимон или малко мляко във водата.

- След сваряване го отцедете веднага.

- За печене не е нужно предварително варене, но за паниране – бланширайте за 2 минути.

Карфиолът е изключително универсален и може да бъде приготвен по различни начини:

- Крем супа

- Запеканка

- Сварен или задушен със сос и топено сирене

- Пържен в тиган

Печен във фурна със зехтин и сол

- В гювеч

- В мусака

- Суров в салата

- Като основа за блат на пица

Тайните на Сините зони: 4 лесни и достъпни начина да живеете по-дълго
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

Тайните на Сините зони: 4 лесни и достъпни начина да живеете по-дълго

Автор Ева Григорова

Рецепта за печен карфиол с подправки:

Необходими продукти:

- 1 глава карфиол

- 8-9 с.л. зехтин или олио

- 1 ч.л. червен пипер

- 1 ч.л. къри

- ½ ч.л. млян кимион

- 4-5 скилидки чесън

- Сол и черен пипер

- 1 лимон

Начин на приготвяне:

Накъсайте, измийте и подсушете карфиола. Смесете всички съставки без лимона, оваляйте розичките и ги изпечете в тава на 200 градуса. Сервирайте с лимонов сок като гарнитура, предястие или основно ястие.

Вариант: Може да го изпечете само със сол, чесън и зехтин или да го панирате и поднесете със сос.

Рецепта за паниран карфиол със сос от печен чесън:

Необходими продукти:

- 1 глава карфиол

- 3-4 с.л. брашно

- 2 яйца

- Сол

- Олио или зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

Накъсайте, измийте и бланширайте карфиола за 2 минути. Отцедете. Оваляйте розичките в брашно и яйце, запържете до златисто.

За по-хрупкав вариант добавете ½ ч.ч. бира в панировката и увеличете брашното.

Сос от печен чесън:

- 2 глави печен чесън*

- 100 г лека майонеза

- 50 г пармезан

- 100 г заквасена сметана

- 2 с.л. кисело мляко

- Щипка индийско орехче

- Сол и черен пипер

*Чесънът се пече 45 минути на 200 градуса, като се маха връхчето и се увива във фолио.

Начин на приготвяне:

Изпеченият чесън се охлажда, изстисква и смесва с останалите продукти. Разбийте с миксер и поднесете с печен или паниран карфиол и препечени филийки.

Ах, че вкусно: Ето как да си направите шоколадова торта с банан
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Ах, че вкусно: Ето как да си направите шоколадова торта с банан

Автор Евелин Попадийна

Рецепта за пица с карфиолен блат:

Необходими продукти за основата:

- 2 ч.ч. настърган карфиол

- 2 ч.ч. настъргана моцарела

- 2 яйца

- Сол и черен пипер

За плънката:

- 6 с.л. доматено пюре

- 200 г бекон

- 3-4 нарязани печурки

- 1 ч.ч. настъргана моцарела или кашкавал

- Риган

Начин на приготвяне:

Смесете продуктите за блата, разстелете върху хартия за печене и изпечете на 200 градуса за 15-20 минути. Добавете плънката и запечете за още 5 минути на горно ниво. Сега разполагате с много идеи как да приготвите карфиол – изберете любимата си и се насладете!

Кюфтета по испански - ще се влюбите в тази рецепта
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Кюфтета по испански - ще се влюбите в тази рецепта

Автор Евелин Попадийна