Автор
Теодор Муховски

Бала Баяна: Как да приготвите най-популярните бразилски бонбони у дома

Бонбоните, наречени Бала Баяна, представляват малки топчета, обикновено направени от кондензирано мляко и различни добавки като шоколад, кокос или ядки. Десертът е дошъл у нас от Бразилия и бързо е придобил популярност благодарение на уникалния си сладък вкус и лесното приготвяне.

Напоследък в мрежата активно се разпространяват рецепти за приготвяне на тези сладки: със снимки, инструкции стъпка по стъпка и собствени нововъведения. Всеки иска да внесе своя собствен колорит в нея. Ние обаче решихме да споделим с вас класическия вариант на приготвяне, който е лесен за изпълнение в домашни условия.

Ще ви представим класически набор от съставки за приготвяне на сладкиши, но ако искате да експериментирате, можете да добавите и сусам или ядки.

View post on Instagram
 

Рецепта за Бала Баяна

Ще представим класически набор от съставки за приготвяне на сладкиши, но ако искате да експериментирате, можете да добавите и сусам или ядки.

- Време за готвене - 1 час.

- Рецепта за - 5 души

- Кухня - бразилска

- Вид на ястието - десерт

Съставки :

Кондензирано мляко - 1 пакет;

масло - 100 г.

екстракт от ванилия - 1 ч.л.

кокосови стърготини - 200 г

За карамела

бяла захар - 1 чаша

вода - 1/2 чаша

лимонов сок - 1 ч.л.

хранителен оцветител на вкус

View post on Instagram
 

Начин на приготвяне:

1. В малка тенджера смесете кондензираното мляко, маслото и ваниловия екстракт. Поставете тенджерата на среден огън и разбърквайте непрекъснато сместа до пълна гладкост. Важно е да не се допусне слепване, затова следете за времето и интензивността на котлона.

2. Когато сместа започне да се сгъстява и да придобива гравитационен вид (след около 10-15 минути), отстранете тенджерата от котлона. Оставете сместа да се охлади леко, за да избегнете изгаряния при работа с нея.

3. Когато масата придобие комфортна температура, започнете да оформяте топчета - с диаметър около 2-3 сантиметра. След това ги оваляйте в кокосови стърготини. Прехвърлете ги в чиния и оставете леко да се охладят в хладилника, за да получите окончателната замразена консистенция.

4. Докато топчетата се втвърдяват, можете да приготвите карамела. За целта смесете захарта, водата и лимоновия сок в тенджера. Сложете всичко на огъня и оставете да заври, като разбърквате непрекъснато. Ако използвате хранителен оцветител, време е да добавите и него.

5. След това, като предварително сте нанизали всички топчета на шишчета, трябва да потопите всяко от тях в получения карамел в тенджерата. След като оставите топчетата да се втвърдят (няколко часа). В резултат на това ще получите сладка и хрупкава коричка от карамел върху всеки бонбон.

Кюфтета по испански - ще се влюбите в тази рецепта
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Кюфтета по испански - ще се влюбите в тази рецепта

Автор Евелин Попадийна