Много хора се чудят как бързо да размразят каймата и в бързината прибягват до грешни решения – оставят месото на котлона или дори го заливат с вряла вода, за да ускорят процеса. За съжаление, макар и практични, тези методи могат да причинят повече вреда, отколкото полза.
Изборът на правилните методи за размразяване на месо влияе не само върху вкуса, но и върху безопасността на ястието. Смляното месо е особено чувствително – поради структурата и голямата си повърхност, то е по-благоприятно за развитието на бактерии, така че предпазливостта не е опция, а необходимост, и това са най-често срещаните грешки, които трябва да се избягват.
Размразяване на стайна температура. Въпреки че изглежда прост и естествен, този метод крие сериозни рискове. Външният слой на месото бързо се нагрява и се превръща в идеална среда за размножаване на бактерии, докато вътрешността е все още замръзнала. Резултатът? Повишен риск от хранително отравяне.
Топла вода. Топлата или гореща вода може бързо да разтопи леда, но също така насърчава бързото разпространение на бактерии. Повърхностните слоеве на месото бързо попадат в рисковата температурна зона, докато вътрешността остава сурова – ето защо този метод е особено опасен.
)
Хладилникът е най-безопасният избор. Като преместите замразеното месо в хладилника (за предпочитане на долния рафт, далеч от други храни), вие му позволявате да се размрази равномерно и безопасно. Този метод отнема повече време – обикновено за една нощ – но предпазва месото от опасната зона и предотвратява развитието на бактерии.
Студена вода. Ако нямате време да чакате една нощ, студената вода може да бъде добра алтернатива. Поставете каймата във водоустойчива торбичка и я потопете в студена вода. Сменяйте водата на всеки 30 минути. По този начин месото ще се размрази за около час, но не забравяйте да го сготвите веднага след размразяването.
Микровълнова фурна. За тези, които бързат, микровълновата е най-бързото решение. Внимавайте обаче – месото ще бъде частично сготвено, което означава, че трябва да бъде напълно сготвено веднага. Използвайте съдове, подходящи за микровълнова фурна, и не оставяйте месото да престои навън след размразяване.
Размразяването е първата стъпка в приготвянето на всяко ястие и ако се направи неправилно, може да застраши целия процес на готвене и вашето здраве. Смляното месо е особено рисковано поради начина, по който се обработва и съхранява, така че изисква допълнително внимание, пише Списание City.