Истинският пармезан Реджано носи титлата „цар на сирената“ и затова си има причина – това изискано италианско сирене се произвежда от векове в определени региони на Италия само от сурово мляко, сирище и сол.
За разлика от много други сирена, този продукт не съдържа никакви добавки и освен това е сирене със защитено наименование за произход. Характеризира се със светложълт цвят, по-тъмна и по-дебела, но ядлива кора, а при нарязване се рони много лесно – което го прави идеално за настъргване.
С уникалния си вкус и аромат, пармезанът е незаменим в много италиански ястия, особено когато става дума за паста. И да, правилно прочетохте – кората му е годна за консумация!
Така че следващия път, когато настъргвате пармезан върху паста или събирате последните трохи от дъската, не изхвърляйте отличителната му кора.
)
Ето няколко чудесни начина да го използвате:
Доматен сос. Един от най-добрите трикове за подобряване на вкуса на италианските червени сосове е да добавите малко кора от пармезан. Независимо дали е сос маринара или болонезе, той ще стане още по-вкусен, когато добавите солена, зряла кора от пармезан. Най-добре е да я добавите в началото на готвенето, защото колкото по-дълго се готви, толкова повече вкус ще се освободи.
Хрупкави парченца пармезан. Ако сте любител на крекери със сирене, ще ви харесат тези. Те са идеални, когато по кората е останало съвсем малко сирене – около 3 до 6 мм, в противен случай ще бъдат прекалено твърди за ядене. Ето как да ги приготвите: нарежете кората на квадрати от 2 до 5 см, подредете ги в чиния и ги загрейте в микровълновата за 1 до 2 минути. Оставете ги да се охладят и ще имате идеално хрупкави хапки с богат вкус на пармезан.
Бульон за супа. Кората от пармезан е чудесно допълнение за подобряване на вкуса на супите. Тъй като супите често имат по-мек вкус, пармезанът ще добави дълбочина и наситеност на вкуса. Просто добавете кората към бульона, докато къкри. Можете да използвате кората от пармезан и в други рецепти, като например - с ориз.