Водещ експерт по хранене разкрива плода, който никога не трябва да ядете за закуска
Автор
Веселина Петрова

Водещ експерт по хранене разкрива плода, който никога не трябва да ядете за закуска

Експерт по хранене е класирал любимите плодове на британците въз основа на тяхната хранителна стойност – и тези, които обикновено хапваме за закуска, не се представят особено добре.

Никола Лудлам-Рейн, диетолог и автор на книгата „Как да не ядем ултрапреработени храни“, беше помолена да оцени осемнадесет от най-обичаните плодове в Великобритания – от грозде до портокали, от ягоди до ананас – и да им даде оценка за хранителната стойност от 1 до 5.

Г-жа Лудлам-Рейн направи оценките си въз основа на витамините и минералите, които всеки плод съдържа по естествен път, количеството фибри в него и нивата на естествена захар.

В интервю за The Telegraph тя коментира: „Плодовете съдържат въглехидрати, главно под формата на естествени захари като фруктоза, заедно с фибри. Фибрите забавят храносмилането и помагат за предотвратяване на скокове в кръвната захар“.

„Въпреки това, хората с диабет или инсулинова резистентност трябва да внимават с размера на порциит, да ядат една шепа или 80 г на порция".

Г-жа Лудлам-Рейн сподели кои са най-добрите плодове, които да се консумират редовно, и посочи онези, които трябва да се разглеждат по-скоро като лакомство, заради високото си съдържание на захар.

Това е лоша новина за хората, които обичат да започват деня си с порция тропически плодове, да се наслаждават на купа плодова салата от супермаркета, смесена с кисело мляко, или да добавят нарязан банан в овесената каша.

На последно място с резултат от едва 1 от 5 се класира динята, като всички сортове – диня, канталупа, медена диня и галия – заемат последните места в класацията.

Дините се състоят предимно от вода, са богати на витамин С, а някои сортове – и на витамин А. Въпреки това, те са с ниско калорично съдържание, както и с ниска обща хранителна стойност.

Г-жа Лудлам-Рейн казва: „Дините са с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества в сравнение с другите плодове“. И допълва, че съдържат „умерено количество естествена захар“.

На второ място от дъното на класацията се нарежда ананасът, който получи 2 от 5 точки. Това се дължи на високото съдържание на естествени захари, а киселият му сок може да предизвика дразнене на венците.

„Ананасът е богат на витамин С и съдържа бромелин, ензим, който може да подпомогне храносмилането и да намали възпаленията“, обясняваи г-жа Лудлам-Рейн, добавяйки, че този бодлив жълт плод е богат и на манган, „който подпомага метаболизма и антиоксидантната функция“.

С 3 от 5 точки, наравно с гроздето, се класират бананите, предпочитана закуска от милиони хора по целия свят. Г-жа Лудлам-Рейн казва, че плодовете, които са толкова богати на естествена захар, някога са били описани като „Марс барове в жълта кора“ Но все пак имат много ползи за здравето.

„Те са добър източник на калий, витамин В6 и фибри... бърза енергия и подпомагат здравето на сърцето.“, твърди експертът.

И така, кои плодове имат място в чинията ви?

Диетологът поставя портокалите, кивито и ягодите начело в списъка си, давайки на цветните, богати на антиоксиданти плодове 5 от 5 точки.

В средата, с 4 от 5 звезди, са крушите, ябълките, грейпфрутите и мангото.

Всички плодове се считат за хранителни бомби, пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

По-рано тази година д-р Надим – медицински специалист в Wellness Drip – заяви пред списание You Magazine, че като увеличим приема на три храни, богати на витамин С, можем да намалим наполовина броя на болничните дни, които вземаме годишно.

Това са портокалите, кивито и ягодите, които се намират в горната част на класацията на г-жа Лудлам-Рейн.

„Вашето тяло не може да съхранява витамин С, който е жизненоважен за борбата с болестите“, обяснява д-р Надим. „Затова се нуждае от постоянен прием чрез храната.

Яжте ги умерено: това са най-калоричните плодове
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Яжте ги умерено: това са най-калоричните плодове

Автор Теодор Муховски