Търсим тайната на вечната младост в кутии с витамини, модни диети и изтощителни тренировки. Но понякога отговорите на основните въпроси са по-близо, отколкото ни се струва — например, в чаша чай или шепа плодове, които добавяме в млякото за закуска...
Не, това не са наивни разсъждения, а най-истинските факти. Както са установили учените, обикновените евтини продукти могат да станат наши съюзници в борбата за здраве и дълголетие.
)
Цялата сила е в тях
Резултатите от проучването, проведено от служители на Кралския университет в Белфаст, Университета Едит Коуен в Австралия и Виенския университет, показват: редовната консумация на храни, богати на флавоноиди, може значително да намали риска от развитие на редица сериозни заболявания. Сред тях са аритмия, атеросклероза, болестта на Алцхаймер и Паркинсон – с една дума, всичко, от което се опитваме да се предпазим.
Защо точно флавоноиди?
Флавоноидите са естествени съединения, съдържащи се в растителните продукти. Те не са просто полезни, както обикновено се казва, а имат мощно биологично действие. Едни флавоноиди намаляват възпалението, други помагат за контролиране нивото на холестерола в организма, трети оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане. А заедно те работят като добре съгласуван оркестър, подобрявайки общото състояние на организма и помагайки му да се справя с възрастовите промени.
„Приемът на флавоноиди в доза около 500 мг на ден е свързан с намаляване на риска от смъртност от всички причини с 16%, а също и с около 10% намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и респираторни заболявания“, обяснява д-р Бенджамин Парментер, водещ автор на изследването.
Но основното откритие на учените е следното: важно е не толкова дозировката, колкото разнообразието на флавоноидното меню. Разказваме ви как да го разнообразите.
Ето четири продукта, които според изследователите могат да станат основа на „рациона за дълголетие“.
1. Чай
)
Зелен или черен – и двата вида са богати на флавоноиди. „Две чаши чай на ден – това вече е осезаем принос към профилактиката на сериозни заболявания“, подчертава д-р Парментер. Придобийте навика да пиете евтин и максимално лесен за приготвяне еликсир на младостта и здравето сутрин и вечер. На пръв поглед не правите нищо специално, но организмът ви ще ви благодари за тази стъпка.
2. Горски плодове
)
Боровинки, ягоди, малини, касис – всички те са богати на магически флавоноиди. Плодовете са буквално наситени с антиоксиданти, които борят стареенето на клетките. Добавяйте даровете на природата към любимите си ястия или ги яжте просто така, за да забавите естествените процеси и да изглеждате свежи и привлекателни, колкото се може по-дълго.
3. Ябълки
)
Изглежда, че какво може да е по-лесно от това да изяждате по една ябълка на ден? Но именно ябълките се оказаха в списъка с продукти, които редовно се консумират от участниците в проучването с най-ниски показатели на риск. Те съдържат кверцетин – флавоноид, известен със своите противовъзпалителни свойства. Очевидно поговорката „Една ябълка държи доктора далеч от мен“ наистина работи!
4. Тъмен шоколад
)
Да, той не само е безвреден за организма и фигурата, но и е много полезен за тях. Колкото по-високо е съдържанието на какао в шоколада, толкова повече флавоноиди има в него. Идеалният вариант е със 70% какао и повече. За всеки случай уточняваме: не трябва да ядете шоколад за закуска, обяд и вечеря в големи количества. Умереността е ключът към ползата му.
Цветната чиния – пътят към дълъг живот
Не трябва да се фиксирате върху един продукт, дори и най-„здравословния“. Комбинирайте, играйте си с вкусове и цветове. „Консумацията на плодове и зеленчуци с различни цветове, включително богати на флавоноиди, увеличава вероятността да получите витамини и хранителни вещества, необходими за поддържане на по-здравословен начин на живот“, обяснява професор Тилман Кун, също участвал в проучването.
Малки промени, значителен принос
Най-важното, за което напомнят учените, е, че не е необходимо да променяте радикално диетата си. Понякога е достатъчно да започнете с малки стъпки: да замените вечерния десерт с няколко парченца горчив шоколад, да добавите шепа плодове в сутрешната овесена каша, да включите ябълка в дневната си закуска. А чаят – това е навик, който е толкова дълбоко вкоренен в нашия живот. И не е нужно да го променяте.
„Резултатите дават ясна представа за състоянието на здравето на населението, като предполагат, че прости и постижими промени в хранителния режим, например консумацията на по-голямо количество чай, плодове и ябълки, могат да помогнат за увеличаване на разнообразието и консумацията на храни, богати на флавоноиди, и потенциално да подобрят здравето в дългосрочен план“, казва професор Касиди.