Добавете тези продукти към диетата си, ако искате да доживеете до 100 години
Автор
Теодор Муховски

Добавете тези продукти към диетата си, ако искате да доживеете до 100 години

Търсим тайната на вечната младост в кутии с витамини, модни диети и изтощителни тренировки. Но понякога отговорите на основните въпроси са по-близо, отколкото ни се струва — например, в чаша чай или шепа плодове, които добавяме в млякото за закуска...

Не, това не са наивни разсъждения, а най-истинските факти. Както са установили учените, обикновените евтини продукти могат да станат наши съюзници в борбата за здраве и дълголетие.

Цялата сила е в тях

Резултатите от проучването, проведено от служители на Кралския университет в Белфаст, Университета Едит Коуен в Австралия и Виенския университет, показват: редовната консумация на храни, богати на флавоноиди, може значително да намали риска от развитие на редица сериозни заболявания. Сред тях са аритмия, атеросклероза, болестта на Алцхаймер и Паркинсон – с една дума, всичко, от което се опитваме да се предпазим.

Защо точно флавоноиди?

Флавоноидите са естествени съединения, съдържащи се в растителните продукти. Те не са просто полезни, както обикновено се казва, а имат мощно биологично действие. Едни флавоноиди намаляват възпалението, други помагат за контролиране нивото на холестерола в организма, трети оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане. А заедно те работят като добре съгласуван оркестър, подобрявайки общото състояние на организма и помагайки му да се справя с възрастовите промени.

„Приемът на флавоноиди в доза около 500 мг на ден е свързан с намаляване на риска от смъртност от всички причини с 16%, а също и с около 10% намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и респираторни заболявания“, обяснява д-р Бенджамин Парментер, водещ автор на изследването.

Но основното откритие на учените е следното: важно е не толкова дозировката, колкото разнообразието на флавоноидното меню. Разказваме ви как да го разнообразите.

Ето четири продукта, които според изследователите могат да станат основа на „рациона за дълголетие“.

1. Чай

Зелен или черен – и двата вида са богати на флавоноиди. „Две чаши чай на ден – това вече е осезаем принос към профилактиката на сериозни заболявания“, подчертава д-р Парментер. Придобийте навика да пиете евтин и максимално лесен за приготвяне еликсир на младостта и здравето сутрин и вечер. На пръв поглед не правите нищо специално, но организмът ви ще ви благодари за тази стъпка.

2. Горски плодове

Боровинки, ягоди, малини, касис – всички те са богати на магически флавоноиди. Плодовете са буквално наситени с антиоксиданти, които борят стареенето на клетките. Добавяйте даровете на природата към любимите си ястия или ги яжте просто така, за да забавите естествените процеси и да изглеждате свежи и привлекателни, колкото се може по-дълго.

3. Ябълки

Изглежда, че какво може да е по-лесно от това да изяждате по една ябълка на ден? Но именно ябълките се оказаха в списъка с продукти, които редовно се консумират от участниците в проучването с най-ниски показатели на риск. Те съдържат кверцетин – флавоноид, известен със своите противовъзпалителни свойства. Очевидно поговорката „Една ябълка държи доктора далеч от мен“ наистина работи!

4. Тъмен шоколад

Да, той не само е безвреден за организма и фигурата, но и е много полезен за тях. Колкото по-високо е съдържанието на какао в шоколада, толкова повече флавоноиди има в него. Идеалният вариант е със 70% какао и повече. За всеки случай уточняваме: не трябва да ядете шоколад за закуска, обяд и вечеря в големи количества. Умереността е ключът към ползата му.

Цветната чиния – пътят към дълъг живот

Не трябва да се фиксирате върху един продукт, дори и най-„здравословния“. Комбинирайте, играйте си с вкусове и цветове. „Консумацията на плодове и зеленчуци с различни цветове, включително богати на флавоноиди, увеличава вероятността да получите витамини и хранителни вещества, необходими за поддържане на по-здравословен начин на живот“, обяснява професор Тилман Кун, също участвал в проучването.

Малки промени, значителен принос

Най-важното, за което напомнят учените, е, че не е необходимо да променяте радикално диетата си. Понякога е достатъчно да започнете с малки стъпки: да замените вечерния десерт с няколко парченца горчив шоколад, да добавите шепа плодове в сутрешната овесена каша, да включите ябълка в дневната си закуска. А чаят – това е навик, който е толкова дълбоко вкоренен в нашия живот. И не е нужно да го променяте.

„Резултатите дават ясна представа за състоянието на здравето на населението, като предполагат, че прости и постижими промени в хранителния режим, например консумацията на по-голямо количество чай, плодове и ябълки, могат да помогнат за увеличаване на разнообразието и консумацията на храни, богати на флавоноиди, и потенциално да подобрят здравето в дългосрочен план“, казва професор Касиди.

Пътуване без рискове: 6 продукта, които е по-добре да не консумирате на летището
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Пътуване без рискове: 6 продукта, които е по-добре да не консумирате на летището

Автор Антония Михайлова