Този ароматен есенен плод е по-полезен от ябълките и крушите
Автор
Теодор Муховски

Този ароматен есенен плод е по-полезен от ябълките и крушите

Дюлята често остава в сянката на по-популярни плодове като ябълките и крушите, но тя всъщност е истинско съкровище за здравето. Със своя характерен аромат и твърда текстура този плод е познат в българската кухня още от древността – като основа за сладка, желета и компоти, но и като естествен лек. Днес науката потвърждава онова, което народната мъдрост знае отдавна: дюлята е ценен съюзник за организма. Ето 12 доказани ползи от този есенен дар.

1. Богатство на витамини и минерали

Дюлите съдържат значителни количества витамин С, който укрепва имунната система и защитава от инфекции. Освен това в тях има мед, калий, магнезий и желязо – все ключови елементи за правилното функциониране на тялото.

2. Силен антиоксидант

Флавоноидите и фенолните съединения в дюлите се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и ускоряват стареенето. Редовната консумация може да намали риска от хронични заболявания.

3. Подобряване на храносмилането

Плодът е богат на фибри, които стимулират нормалната работа на червата, предотвратяват запек и създават усещане за ситост. Това го прави подходящ за хора, които искат да регулират теглото си.

4. Облекчаване на стомашни неразположения

Народната медицина препоръчва чай от дюлеви семки при гастрит и киселини. Пектинът и слузните вещества в семената действат успокояващо върху раздразнената стомашна лигавица.

5. Подкрепа за сърцето

Калият в дюлите регулира кръвното налягане, а фибрите намаляват нивата на „лошия“ холестерол. Тези фактори заедно спомагат за по-здраво сърце и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания.

6. Укрепване на имунната система

Освен витамин С, дюлите съдържат и цинк, който е важен за борбата с вирусите. В сезона на настинките и грипа една чаша дюлев компот или парче суров плод могат да подсилят защитните сили на организма.

7. Полза за дихателните пътища

Сиропите и отварите от дюли традиционно се използват при кашлица и бронхит. Те омекотяват гърлото и намаляват възпалението, като действат подобно на естествено „покритие“ за дихателните пътища.

8. Подобряване на настроението

Дюлите съдържат малки количества витамини от група В, които участват в производството на невротрансмитери. Това допринася за по-добро настроение и намаляване на стреса.

9. Красота отвътре навън

Антиоксидантите и витамин С подпомагат синтеза на колаген – протеинът, който поддържа кожата млада и еластична. Консумацията на дюли може да допринесе за сияен вид и по-здрава коса.

10. Подкрепа по време на бременност

В някои традиции дюлята се препоръчва на бъдещи майки заради съдържанието на фолиева киселина, която подпомага правилното развитие на плода. Освен това плодът облекчава сутрешното гадене при част от жените.

11. Противовъзпалително действие

Съдържащите се фитонутриенти и танини имат леко противовъзпалително действие. Това прави дюлята полезна за хора с ревматични оплаквания или възпалителни процеси в организма.

12. Кулинарна универсалност

Макар и твърди и тръпчиви в суров вид, дюлите се превръщат в деликатес при термична обработка. От тях се приготвят ароматни сладка, мармалади, печени десерти, а дори и добавки към месо. Това ги прави лесен начин да разнообразим менюто си и да внесем допълнителна доза здраве.

Зная го още от прабаба си - сокът от дюли е естествено лекарство за много заболявания
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Зная го още от прабаба си - сокът от дюли е естествено лекарство за много заболявания

Автор Теодор Муховски