Пилешкото месо отдавна заема почетно място в нашите кухни. Поради ползите, които носи за здравето, наред с рибата, то е сред онези видове месо, които трябва да консумираме по-често.
Но това, което много хора обаче забравят, е, че често няма смисъл да купувате този вид постно месо, ако по-късно ще го потапяте в различни сосове, които имат твърде много калории. Няколко чаени лъжички олио в пилешкото ви не са краят на света, но определено трябва да внимавате с какво го комбинирате.
Споделяме с вас няколко съвета от топ готвачи
1. Месото винаги трябва да е прясно. Замразеното пилешко месо не е най-доброто решение, тъй като губи сочността си по време на процеса на замразяване.
2. Ако смятате, че някои части от пилето са жилави, като кожата на крилцата, посолете ги малко и ги оставете да престоят.
3. Когато готвите пилешко месо в тиган, трябва да оставите достатъчно място за всяко парче, за да се сготви добре от всички страни и да остане сочно.
4. Когато печете цяло пиле, не го нарязвайте веднага, а го оставете да почине няколко минути. Ще бъде много по-сочно.
5. Когато пържите или печете пилешки гърди, опитайте се да ги направите с еднаква дебелина отвсякъде, за да не се препекат краищата и да станат жилави и сухи.
)
6. Можете да получите хрупкава коричка на пилешкото, като го подсушите с кухненска хартия преди печене. В противен случай коричката ще бъде мека.
7. Цялото пиле ще бъде по-сочно, ако сложите малко лимон, чесън и билки вътре.
8. Трябва да печете месото около 40 минути до час при температура от 200 градуса. Ако искате да е още по-сочно, покрийте пилето с фолио за печене и го махнете към края, за да се запече хубаво коричката.
9. За да направите пилешкото месо по-меко и сочно, мариновайте го в кисело мляко, кетчуп и зеленчуков бульон.
10. За да улесните печенето на джолана, можете да отстраните костите, като разрежете кожата около горната става, след което да разрежете костта чак до другата става. След като се отвори, отделете месото от костите, овкусете го и го изпечете.
11. При печене, от време на време трябва да поливате пилето със собствения му сок или да го намажете с масло преди печене.
12. Пилешкото може да се полее и с бира, което ще направи месото сладко и хрупкаво.
13. За да стане неустоимо рулото ви с бяло месо, увийте го в тънко нарязан бекон.
14. За да направят крилцата по-вкусни, преди да ги изпечете, сложете ги в марината от зеленчуци, чесън, червен пипер, бира и мед и ги оставете да престоят няколко часа.
15. Комбинацията от лимонов сок и пилешко месо е много вкусна, особено ако полеете месото със смес от зехтин, мащерка, розмарин и прясно изцеден лимонов сок.